Política

Aproven anul·lar el conveni a clíniques antiavortistes

Tira endavant la proposta de la CUP per garantir a tota la xarxa hospitalària el dret a avortar voluntàriament

Un 42% dels metges es declaren objectors de consciència a l’hora de practicar la interrupció voluntària d’un embaràs (IVE), una objecció a la qual fins i tot apel·len de forma col·lectiva els centres sanitaris, en molts casos avalats pels patronats dels centres en què l’Església en forma part. Es tracta d’una objecció institucional que, tal com assenyala la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), s’ha de considerar un delicte ja que vulnera el dret de la dona, vigent des del 2010, a interrompre voluntàriament l’embaràs en qualsevol centre de la xarxa sanitària de Catalunya. Per posar fi a aquesta situació, que no inclou l’objecció de consciència individual, el Parlament va aprovar una moció que incloïa en el punt 2 l’anul·lació dels convenis o contractes amb centres sanitaris on es practiquin aquestes objeccions de consciència col·lectives. Era el punt més polèmic del debat que es va fer ahir a la cambra catalana i va tirar endavant gràcies a l’abstenció de Junts i el PSC, i els vots favorables d’ERC, els comuns i la CUP. La resta de la moció va rebre els vots favorables de tots els grups a excepció de Vox. Fa deu anys que es va despenalitzar la pràctica de l’avortament, però aquestes objeccions col·lectives han provocat que en segons quins territoris es dificulti molt l’avortament. “Sovint davant el dret d’una dona a interrompre voluntàriament el seu embaràs preval l’estigma a no fer-ho en segons quins territoris”, denunciava la diputada d’ERC Jenn Díaz.

La moció també obliga el govern a combatre els assetjaments per part de grups fonamentalistes contra dones i professionals que accedeixen als centres que practiquen avortaments. Segons dades facilitades per la CUP, des del 2010 unes vuit mil dones han estat assetjades per fonamentalistes davant de les clíniques on es practiquen avortaments.

Cogestió dels fons

El Parlament també va aprovar ahir una proposta per reclamar a l’Estat que garanteixi la cogestió efectiva des de Catalunya sobre els fons Next Generation de la Unió Europea. La proposta va rebre els vots de Junts, la CUP i els comuns, i també se sol·licita a l’Estat que es prorroguin els ERTO més enllà del 30 de setembre.

LA FRASE

Mig miler de dones es veuen obligades a desplaçar-se cada any per interrompre l’embaràs
Laia Estrada
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona