Política

El Consell d’Europa, nou escull a la taula de diàleg

Puigneró diu que el compliment del dictamen serà el primer que exigiran a l’Estat

Sánchez ho sentirà dimarts per boca d’Aragonès i dimecres al Congrés

Hi ha més escepticisme a JxCat que a ERC

El govern de la Generalitat en ple ja va verbalitzar en la declaració que va llegir el president Pere Aragonès dimarts passat, quan es va anunciar la concessió dels indults, l’exigència perquè el govern espanyol obeeixi el dictamen del Consell d’Europa per la causa de l’1-O, però ahir el vicepresident Jordi Puigneró encara ho va deixar més clar quan va assegurar que serà “el primer punt de l’ordre del dia” que es posarà a la taula de diàleg, que encara no té data. Si són “tan amants de l’imperi de la llei” i l’Estat “vol pertànyer a la UE, ha de complir amb els estàndards europeus”, va reblar. Serà, per tant, un altre escull en les negociacions que s’afegirà al d’incloure l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, temes dels quals l’executiu de Sánchez no en vol ni sentir a parlar.

L’independentisme ja ha avisat que amb els indults –parcials, revocables, revisables i pendents de possibles recursos– no n’hi ha prou i formalment li ho faran saber reiteradament aquesta setmana. Ho sentirà dir a Aragonès en la reunió que dimarts tindran a La Moncloa, malgrat que la pretensió de Sánchez és centrar-se d’entrada en el document de l’“agenda per al retrobament”, el compendi de reivindicacions que li van aportar els antecessors d’Aragonès al càrrec. En el seu guió, el president, però, se centrarà en l’amnistia, l’autodeterminació i el compliment del dictament del Consell d’Europa que formen 47 estats i basa les seves actuacions en els drets humans.

I dimecres Sánchez també haurà d’escoltar al Congrés aquestes mateixes exigències expressades pels grups d’ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP, el mateix dia que defensarà les mesures de gràcia davant del PP, Vox i Cs. Les demandes, a banda de l’alliberament dels presos, inclouen la retirada de les euroordres contra l’expresident Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, la retirada de l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang i també per accions simbòliques en tota la causa de l’1-O. Punts que el PSOE ja va intentar esmenar a l’assemblea del Consell d’Europa sense èxit.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, tornava a advertir ahir a El País que considerava desenfocat l’informe del Consell d’Europa perquè equiparava Espanya amb Turquia i tornava a tancar la porta a l’amnistia o un referèndum pactat, que considera “implantejables”.

Malgrat aquestes posicions en principi tan allunyades, l’ànim amb què es presenten ERC i JxCat per afrontar el diàleg continua evidenciant-se que és molt diferent. En una entrevista a La Vanguardia, el líder dels republicans, Oriol Junqueras, deixant clar que el compromís amb l’amnistia és “absolut” i el posaran sobre la taula, recordava que el diàleg era “un compromís” d’ambdues parts i “una finestra d’oportunitat”. Junqueras afirmava que s’hauria de fer una prova de rendiment les properes setmanes per saber fins on eren capaços d’arribar i admetia que el govern espanyol “té una actitud més compromesa amb el diàleg i la negociació que no pas els governs del PP de l’última dècada”. A JxCat, però, fa temps que són escèptics respecte als resultats de la taula de diàleg. Puigneró hi tornava ahir perquè “el trilerisme de Sánchez ja el coneixem”, recordant que aquesta taula és una “voluntat” dels republicans.

D’altra banda, el cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, reiterava la demanda a Aragonès perquè al juliol convoqui la taula de partits catalans perquè, si no, el diàleg amb l’Estat espanyol “naixerà coix”. Illa va defensar els indults a Extremadura i va posar com a línia vermella “el respecte a l’estat de dret” i cenyir-se a les regles de “dir la veritat i no generar falses expectatives amb l’amnistia i l’autodeterminació”.

LES FRASES

Si l’Estat vol pertànyer a la UE, ha de complir amb els estàndards europeus
Jordi Puigneró
VICEPRESIDENT DEL GOVERN
El govern espanyol actual té una actitud més compromesa amb el diàleg i la negociació
Oriol Junqueras
PRESIDENT D’ERC
La idea d’una amnistia és inviable i també la idea d’un referèndum pactat
Juan Carlos Campo
MINISTRE DE JUSTÍCIA
Si el diàleg Estat-Generalitat no ve complementat amb un diàleg a Catalunya, naixerà coix
Salvador Illa
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT

Rull: “Ho farem millor i guanyarem la independència”

L’exconseller de Territori Josep Rull va tenir una càlida rebuda a Terrassa, la ciutat on va néixer i viu. En un acte convocat en el marc dels Cants per la Llibertat, va explicar en els parlaments que va ser dels partidaris que hi hagués una declaració d’independència el 27 d’octubre del 2017 i va assegurar que tot i que “no ens va sortir com volíem”, malgrat la repressió i l’exili posterior, “ho tornarem a fer i aquest cop ho farem millor i guanyarem la independència”. Rull va agrair les mostres de suport i les visites durant l’estada a la presó i les cartes rebudes, i va aprofitar per assegurar que la concessió dels indults “no venen per atzar còsmic”, sinó perquè “Sánchez s’anticipa a la lògica democràtica europea” que plantejarà el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH): “obrir de bat a bat les portes de les presons”. Va fer referència al dictamen del Consell d’Europa, que estipula que els exiliats puguin tornar, perquè l’exconseller Lluís Puig trepitgi “la Terrassa que estima amb passió”. Rull va advertir: “No ens aturarem fins que ells no siguin aquí”, ni tampoc fins que no s’aturi la repressió i deu terrassencs independentistes processats “quedin lliures de cap tipus de causa”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA