Política

Rull demana a l’Estat que cessi la persecució econòmica

Replica al ministre Ábalos que per “desempedrar” el camí del diàleg només ha d’apartar l’Advocacia de l’Estat dels processos del Tribunal de Comptes

El PSOE i el PP s’enfanguen pels atacs d’Aznar als indults

“Manera brillant de desempedrar que l’Advocacia de l’Estat, que depèn del govern, continuï petjant i insistint en el Tribunal de Comptes.” Amb ironia, així va replicar l’exconseller de Territori Josep Rull al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, després que aquest qualifiqués de “pedra al camí” del diàleg amb la Generalitat la decisió del Tribunal de Comptes de mantenir les citacions per al proper dimarts i dimecres de 41 ex-alts càrrecs de la Generalitat per les despeses en política exterior i del Diplocat entre el 2011 i el 2017. Rull, en una entrevista a Rac 1, va assegurar que la manera per acabar aquesta persecució econòmica és que l’Advocacia de l’Estat s’aparti d’aquest procés “infame” entorn d’una acció exterior de la Generalitat que també “fan altres administracions de l’Estat sense problemes”.

Quatre dies després que li concedissin l’indult, l’exconseller va qualificar el Tribunal de Comptes com “la Inquisició del segle XXI, sense cap garantia democràtica ni procedimental”, en una entrevista al Diari de Terrassa, en què es va mostrar escèptic sobre la taula de diàleg i va advertir al govern espanyol que “si pensen que els indults passen pàgina, s’equivoquen”. Sobre la seva dedicació política a partir d’ara, va explicar que actuarà “a demanda” amb la prioritat que tornin els exiliats, aturar la repressió i “canalitzar la voluntat manifesta del poble de Catalunya de decidir el seu futur”.

Les paraules del ministre Ábalos qüestionant el paper del Tribunal de Comptes no només van tenir rèplica de l’independentisme censurant-li el cinisme, ja que la bancada popular va continuar ahir furgant en el que consideren una amenaça al tribunal, i el seu secretari general, Teodoro García Egea, el va acusar de voler treure “la pedra angular” en què “se sosté la democràcia”. També Cs hi va voler dir la seva qualificant d’“inconcebible” que un ministre “posi en qüestió una altra institució” i digui que “no s’han de perseguir delictes”, segons va manifestar el portaveu dels taronges al Parlament, Nacho Martín Blanco.

El PP ja va demanar la compareixença d’Ábalos al Congrés per donar explicacions en el que pot ser el preludi de la tempesta que s’espera dimecres al Congrés quan Pedro Sánchez defensi els indults i que ahir van començar a evidenciar encara més populars i socialistes. El protagonista va ser l’expresident del govern José María Aznar i el seu advertiment d’“apuntar” i “no oblidar” els avals del Cercle d’Economia i la Conferència Episcopal de Tarragona. Un Ábalos desbocat a Mèrida va definir-lo com “el ressentiment i odi fet carn” i de ser “el pitjor president que ha tingut Espanya”, mentre acusava l’actual líder popular, Pablo Casado, de practicar l’“antipatriotisme” pel fet de viatjar per Europa parlant malament del govern espanyol. Com també ho va fer el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va recordar que Aznar va indultar “quinze membres de la banda terrorista Terra Lliure”.

Millor fora

Ábalos va defensar els indults perquè “posa fi a la imatge de l’Estat repressor” i la seva “campanya internacional”. També considera els polítics catalans “feien més mal dins de la presó” i “més favor a de l’independentisme que fora”. La resposta del popular García Egea, apel·lant a la “lògica” de l’argument del socialista, va ser que ell i Pedro Sánchez també “estan millor fora del govern que dins”.

LES FRASES

El Tribunal de Comptes és un òrgan que es mou amb termes inquisitorials
Josep Rull
EXCONSELLER DE TERRITORI
Sánchez i ell [Ábalos] estan millor fora que dins del govern
Teodoro García Egea
SECRETARI GENERAL DEL PP
Fan més mal [els indultats] dins de la presó i més favor a l’independentisme que a fora
José Luis Ábalos
MINISTRE DE TRANSPORTS

Cs alerta Sánchez per la reunió amb Aragonès

Constatada la inexistència de punts coincidents en l’ordre del dia que volen imposar el president català, Pere Aragonès, i l’espanyol, Pedro Sánchez, per a la trobada que han de mantenir a La Moncloa aquest dimarts, Cs va demanar ahir al cap de l’executiu espanyol que no assumeixi “les premisses” dels partits independentistes. El seu portaveu, Nacho Martín Blanco, va qualificar de “disbarat enorme” que Sánchez parli d’un conflicte polític entre Catalunya i Espanya quan “en tot cas hi ha un conflicte entre catalans”.

Per la seva banda, els socialistes catalans, per boca de la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, va instar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a tornar a Espanya i posar-se a disposició del Tribunal Suprem per declarar i “assumir les seves responsabilitats” tal com van fer els líders independentistes recentment indultats. La petició la va fer extensible a la resta d’exiliats considerant que seria un bon moment “tenint en compte que el govern ja va anunciar que modificarà el delicte de sedició en el Codi Penal”. En les mateixes declaracions que va efectuar a l’agència Efe, Romero va rebutjar que es doni una resposta “diferent i millor” a Carles Puigdemont i a la resta d’exiliats quan els que es van quedar i van entrar a la presó havien “assumit la seva responsabilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA