Política

El Tribunal de Comptes no frena i manté la citació

Té el suport de l’Advocacia de l’Estat per no ajornar el cas de despeses del Diplocat

Ábalos hi veu “una pedra en el camí”

Les citacions de 41 ex-alts càrrecs de la Generalitat per les despeses en política exterior i del Diplocat entre el 2011 i el 2017 en considerar que es va promoure la independència de Catalunya, es mantenen per dimarts i dimecres de la setmana que ve. El Tribunal de Comptes va rebutjar els recursos al·legant “indefensió” que havien presentat alguns dels citats, entre ells els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Artur Mas; l’exvicepresident Oriol Junqueras, o l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell o el d’Exteriors Raül Romeva. Entre d’altres, en els recursos lamentaven no haver tingut prou temps per analitzar la documentació o que no els permetia saber la despesa concreta que se’ls atribuïa. En les citacions previstes es comunicarà a les defenses l’import que es reclama a cadascú, i podran presentar-hi al·legacions.

Ni les exigències del Consell d’Europa per assegurar que es pugui demostrar la culpabilitat i que les pèrdues afecten els pressupostos de l’Estat en l’acusació de malversació, ni el suport de 33 premis Nobel d’economia o del Col·legi d’Economistes de Catalunya a l’exconseller Mas-Colell, ni la concessió dels indults van fer recular el Tribunal de Comptes. La interlocutòria nega la indefensió, assegura que la instrucció es va ajustar als requisits i, per tant, rebutja retardar les citacions. La decisió va tenir el suport de l’Advocacia de l’Estat, que depèn del Ministeri de Justícia, que es va definir en la mateixa línia que la fiscalia, que els van qualificar de “prematurs i infundats”.

La celeritat per continuar la investigació econòmica topava de nou amb el “moment de perdó” que ahir va tornar a defensar des de Brussel·les el president espanyol, Pedro Sánchez. El ministre de Transports i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, admetia en una entrevista a la Ser que la decisió del Tribunal de Comptes era una “pedra al camí” del diàleg i que havien d’anar “desempedrant” des del “reconeixement dels òrgans i la legalitat”. La reacció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser recordar-li que el govern espanyol té els “mecanismes clars” per aturar-ho fent que el tribunal “s’adapti al que li permet fer la normativa, que no és el que s’està fent en aquests moments en contra de desenes de persones”. Aragonès va lamentar que el tribunal amenaci “amb la ruïna econòmica i la mort civil desenes de persones”.

Per la seva banda, el PP va registrar una petició de compareixença d’Ábalos al Congrés “per exigir responsabilitats”, ja que, segons una piulada de Pablo Casado, “és inadmissible que amenacin els tribunals”.

LA DATA

29-06-21
És el dia
que estan citats els diversos càrrecs i funcionaris pel Tribunal de Comptes; vista que es prolongarà dos dies.

LA FRASE

Amenaça amb la ruïna econòmica i la mort civil desenes de persones
Pere Aragonès
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió