Política

Llibre

Itàlia, l’avantsala

Alba Sidera destaca el pes de Berlusconi en el blanqueig i l’auge del feixisme

Presenta ‘Feixisme persistent’ a Girona

El lema Comunisme o llibertat de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso en les eleccions del 4-M és propi de Silvio Berlusconi. La corresponsal d’El Punt Avui a Itàlia, Alba Sidera, autora del llibre Feixisme persistent (Saldonar, 2020), els va comparar per destacar el pes que, des que va arribar al poder, el 1994, ha tingut Berlusconi, una figura que aquí s’ha menystingut com una caricatura i s’ha vist com un “vell verd”, en el blanqueig del feixisme i el seu creixement en un país que, a diferència de l’Estat espanyol, el va vèncer.

Alba Sidera va presentar ahir a la Casa de Cultura de Girona un llibre referencial, segons van explicar tant l’editor, Francesc Gil-Lluch, com el polític Lluc Salellas. A Feixisme persistent s’avisa no només de l’auge de Vox a l’Estat, sinó també de les tècniques que usa per normalitzar el terme fatxa. La presentació es va haver d’ajornar per la pandèmia i en l’acte d’ahir no hi va poder ser present el fotoperiodista i autor del pròleg Jordi Borràs, a qui l’actualitat del dia va retenir a la presó de Lledoners.

Va ser en el transcurs d’un sopar de Nadal que Alba Sidera va tenir un “curtcircuit” i li van “caure els esquemes” quan els amics amb qui compartia interessos musicals i culturals es van declarar, sense complexos, feixistes. Aquesta desinhibició dels italians en la defensa del feixisme va ser el punt de partida d’una investigació que va dur Sidera i Borràs a infiltrar-se en grups d’ultradreta i fins i tot a realitzar una ruta de pelegrinatge del feixisme italià al poble natal de Mussolini, Predappio, que es recull en un dels capítols del llibre. “Hi ha molts interessos i complicitats amb l’auge del feixisme; Vox fa semblar més d’esquerres el PSOE, per exemple”, va destacar Sidera. Divendres a les set de la tarda es presenta a la Cellera, localitat natal d’Alba Sidera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona