Política

La CUP, a Aragonès: “No es poden defensar l’amnistia i l’autodeterminació i seure amb el rei”

El president justifica la presència del Govern als actes amb Felip VI: “No rebaixarem els nostres plantejaments”

El diputat de la CUP Carles Riera ha carregat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per l’assistència de l’executiu al sopar d’aquest dimecres al Cercle d’Economia, on hi haurà Felip VI. “No es poden defensar l’amnistia i l’autodeterminació i seure a taula amb el rei. No es pot trencar amb el règim i donar estabilitat a l’Estat. Tenim clar de quin costat estem. Creiem que amb les males amistats i complicitats que té, s’estan equivocant de bàndol”, ha exclamat Riera, durant la sessió de control al president, al ple del Parlament. A la rèplica, Aragonès ha justificat la presència del Govern als actes on també hi haurà el monarca: “Defensarem la nostra posició sempre i arreu. No rebaixarem ni un gram els nostres plantejaments”.

Riera ha centrat el seu discurs en constatar les contrarietats del Govern d’Aragonès. El diputat anticapitalista ha apuntat que “governar per la majoria” vol dir garantir un habitatge per a tothom i evitar desnonaments, treballar en contra de la precarietat de la classe obrera i reforçar els serveis públic sense exclusions, així com vetllar per l’accés universal als subministraments bàsics, o aturar el canvi climàtic i garantir una transició ecològica i feminista de l’economia.

En aquest sentit, Riera ha preguntat a Aragonès “què hi feia” a la seu de Foment del Treball amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i el comte de Godó, i “què farà” l’executiu assegut a la mateixa taula que Felip VI, aquest vespre. El parlamentari anticapitalista ha argumentat que no es pot defensar la classe treballadora i, alhora, assistir a l’acte de Foment; ni tampoc lluitar contra el canvi climàtic i en canvi “aliar-se” amb qui vol ampliar l’aeroport del Prat.

Tot seguit, Riera ha etzibat que tampoc no es pot defensar l’autodeterminació i l’amnistia i, a la vegada, seure a taula amb el monarca espanyol. Ni voler trencar amb el “règim” i donar estabilitat a l’Estat, en referència al suport d’ERC a la investidura de Sánchez i als pressupostos espanyols: “Tenim clar de quin costat estem”, ha afegit Riera, per després tornar a atacar a Aragonès: “Creiem que vostès s’estan equivocant de bàndol”.

A la rèplica, el president de la Generalitat ha defensat la presència del Govern al sopar d’avui, on també hi haurà Felip VI -la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, representarà l’executiu, després de la negativa del vicepresident, Jordi Puigneró, tot i que abans havia confirmat que hi assistiria. Aragonès ha afirmat que el Govern anirà “a tots els fòrums” per traslladar la seva posició.

“No tenim cap problema en anar, fins i tot amb qui estem ideològicament i institucionalment a les antípodes, per defensar el nostre projecte republicà i independentista, i a favor de la prosperitat”, ha defensat Aragonès. El president ha afegit que l’executiu defensarà “sempre i arreu” que la resolució política passi per una amnistia i l’autodeterminació, i que no tindrà “cap problema” per defensar-ho davant de qui calgui, en referència a Felip VI.

Polèmica pel sopar

Vilagrà va anunciar ahir al vespre que, finalment, assistirà ella al sopar organitzat pel Cercle d’Economia aquest dimecres i que comptarà amb la presència del rei d’Espanya. L’assistència de Felip VI ha estat motiu de debat en els partits de Govern durant tota la jornada d’ahir. Poques hores després que la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, expliqués que el vicepresident aniria al sopar, Puigneró ha rectificat i s’ha negat a assistir-hi.

En roda de premsa, Vilagrà ha justificat la seva participació assegurant que “el Govern sempre assisteix en els esdeveniments on es tracten temes importants per a l’economia catalana”. La titular de Presidència també ha manifestat que “ningú” podrà “condicionar l’agenda política” del Govern.

A més, finalment Aragonès i el rei d’Espanya també coincidiran avui a Barcelona, tot i que no en l’acte protocolari del sopar organitzat pel Cercle d’Economia. Ho faran de manera prèvia en una trobada de caire més informal amb empresaris coreans, segons han confirmat fonts de Presidència. Aragonès acudirà a aquesta reunió en una mostra de la importància que l’executiu vol donar als convidats del país asiàtic. La coincidència ha volgut que a aquesta recepció privada també hi assisteixi Felip VI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona