Política

El PSC abandera els indults contra la dreta que “destrueix”

Iceta recorda al PP que les signatures contra l’Estatut van portar a les consultes i a l’1-O

Illa aplaudeix el “coratge” de Sánchez en nom d’un acord que “mai com ara havia estat tan necessari”

Els màxims dirigents del PSC fan bandera de la previsible concessió d’indults als presos polítics catalans i criden a acompanyar el “coratge” del govern espanyol per prendre una decisió “difícil” contra una dreta i ultradreta espanyoles “incapaç d’ajudar en res, capaç de destruir-ho tot”. Tant el primer secretari, Miquel Iceta, com el secretari d’organització, Salvador Illa, van demanar davant del consell nacional del partit donar tot el suport en aquest camí d’espines al president espanyol, Pedro Sánchez, en nom d’un acord que “mai com ara havia estat tan necessari”.

Tant Iceta com Illa situen els indults com a clau de volta per aconseguir l’objectiu de la reconciliació política entre catalans per fer possible un acord al qual, segons ells, semblen oposar-se tant la dreta espanyola com la catalana. El primer secretari i ministre de Política Territorial planteja com a horitzó “diàleg i concòrdia” i reivindica el PSC com el partit que “no només diu un sol poble” sinó que ho vol fer realitat a Catalunya, “conscients que s’ha esquerdat la unitat” civil. Amb aquest objectiu, demana donar suport a les decisions del govern espanyol pel que fa als indults i també “aixecar la veu” contra una dreta i ultradreta que es manifestarà de nou a la plaça madrilenya de Colón i recollirà de nou firmes contra els indults als presos catalans com ja va fer contra la reforma de l’Estatut català: “Aquesta és la dreta que tenim, incapaços d’ajudar en res, capaços de destruir-ho tot.”

Illa, per la seva banda, va aplaudir “el lideratge fort” que, segons ell, el president espanyol ofereix a Catalunya per fer possible el retrobament. El líder parlamentari del PSC admet que el camí dels indults serà “difícil” i “ple d’obstacles” i per això reivindica la “responsabilitat, conviccions i coratge” de Pedro Sánchez i avisa que només així un país “avança i fa un salt”, el salt que Catalunya necessita. Segons ell, Catalunya i Espanya tenen dret a “l’estabilitat, la concòrdia i la prosperitat” i reclama a “aquells que ens han dut a aquest cul-de-sac, no que ens ajudin a fer el camí sinó que no l’entorpeixin”. El primer consell nacional del partit després de la constitució del nou govern d’ERC i Junts per Catalunya també va servir als socialistes per reivindicar-se com l’alternativa i carregar contra l’independentisme. Tal com va fer al ple d’investidura, Illa va carregar contra les “cinc mentides” de l’independentisme. Va advertir-los que són “una majoria del 48%” i no del 52% i que reivindiquen “institucions fictícies” en referència al Consell per la República que, a diferència del Parlament, sosté, no representa la voluntat dels catalans.

El dret d’autodeterminació “no s’aplica a Catalunya perquè no és una colònia” i forma part d’un règim democràtic, afegeix, abans de carregar contra la unió d’esquerra i independentisme: “Ser d’esquerres és incompatible amb ser independentista. Ser d’esquerres és ser internacionalista, no és l’egoisme de voler-se’n anar i deixar als altres que s’ho facin com puguin”. Respecte a l’objectiu del govern català de “culminar la independència”, assolir l’amnistia i fer un referèndum d’autodeterminació, Illa els va qualificar de projectes “divisius” que pronostica que generaran “expectatives falses i frustració”.

LES FRASES

Qui estima de veritat els pobles d’Espanya no els enfronta els uns contra els altres
Miquel Iceta
primer secretari del psc i ministre de política territorial
Reclamo als que ens han dut a aquest cul-de-sac, no que ens ajudin a fer el camí, sinó que almenys no l’entorpeixin
La dreta d’allà i d’aquí té por que les coses vagin bé i practica el patriotisme de la por
Salvador Illa
líder del psc al parlament

Presentació propera del govern a l’ombra

Illa anuncia per als propers dies la presentació del “govern a l’ombra” – “el govern que Catalunya necessita”– que el PSC vol tornar a escenificar a la política catalana davant de l’executiu d’ERC i Junts com ja va fer Pasqual Maragall en front del govern de CiU del 1999 al 2003, any en què va assolir la presidència. Illa va anunciar ahir que l’oposició del PSC serà “molt contundent” contra un govern “que ha portat la major decadència a Catalunya en cent anys”. Després de reiterar tant al president Aragonès com al nou conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que tindran tot el suport en la lluita contra la pandèmia, Illa va anunciar els dos principis que, segons ell, regiran la conducta del seu grup: dir la veritat i unir la gent. Pel cap de l’oposició això requereix “dir en públic el que es diu en privat, atrevir-se a dir la veritat a la ciutadania” però també que “tot el que diguis serveixi per unir i no per dividir la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona