Política

Joan Ignasi Elena serà el nou conseller d’Interior

L’expresident del Parlament Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball

Victòria Alsina es perfila a Exteriors

A poc a poc es van coneixent integrants del nou govern de la Generalitat que presidirà Pere Aragonès i que està previst que es conegui completament a començament de setmana. Després que divendres a la tarda transcendís que l’exdirector general de la Fundació La Caixa Jaume Giró serà el nou conseller d’Economia sense rang de vicepresident o que també s’hagi filtrat el nom del doctor Josep Maria Argimon com a nou conseller de Salut, ahir es va saber que l’exalcalde de Vilanova i la Geltrú i excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Josep Ignasi Elena, serà el nou conseller d’Interior; que l’exdelegada del govern als EUA i al Canadà, Victòria Alsina, es perfila com a nova consellera d’Exteriors, i que l’expresident del Parlament Roger Torrent ocuparà la nova conselleria d’Empresa i Treball.

Josep Ignasi Elena (Barcelona, 1968) ocuparà una conselleria que, en el pacte entre ERC i Junts, és per als republicans. Elena havia estat militant del PSC, del qual es va donar de baixa el 2014 en desacord amb la línia seguida pels socialistes en el procés sobiranista, i es va acostar a ERC. Al capdavant d’Interior, Elena haurà d’afrontar les crítiques a les actuacions dels antidisturbis dels Mossos en manifestacions i, sobretot, en desnonaments. La CUP ha reclamat que el cos deixi d’actuar en aquest tipus d’intervencions judicials.

Pel que fa a Alsina (Barcelona, 1983) és doctora en ciències polítiques i socials per la UPF i ha estat professora a les universitats de Nova York i Harvard. Alsina va ser nomenada l’octubre del 2018 delegada del govern de Quim Torra a Washington, després de ser elegida a través d’un concurs públic impulsat pel Departament d’Acció Exterior, que llavors dirigia Ernest Maragall. Alsina ocuparà una conselleria que, segons el pacte, correspon a Junts.

La tria de Roger Torrent (Sarrià de Ter, 1979) es va conèixer també anit. L’expresident del Parlament i exalcalde del seu poble natal, d’ERC, serà el responsable del nou Departament d’Empresa i Treball, una fusió que el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, va apuntar que havia de servir per afrontar la reconstrucció econòmica i social com a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Justament, respecte a Jaume Giró, la CUP va mostrar ahir el seu recel sobre aquest nomenament. El diputat Pau Juvillà va assegurar que la trajectòria de Giró, vinculat durant molts anys a La Caixa, “inquieta”. Des del PSC, Salvador Illa es va mostrar “sorprès” i hi veu “improvisació”.

Ahir es va saber també que Josep Rius, de Junts, home proper al president Carles Puigdemont i peça clau en les negociacions del pacte amb ERC, junt amb Elsa Artadi, no serà en el nou govern i no ocuparà la conselleria d’Exteriors i Transparència, com s’havia especulat.

D’altra banda, Pere Aragonès és des d’ahir, formalment, president de la Generalitat, després que els butlletins oficials català i de l’Estat publiquessin la seva elecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona