Política

L’Audiència rebutja investigar els caps d’antiavalots i Informació del CNP per les càrregues de l’1-O a Barcelona

El tribunal diu que no hi havia ordres d’actuar amb desproporció, i que la responsabilitat és dels agents a peu d’urna

L’Audiència de Barcelona ha rebutjat que s’investigui el cap dels antiavalots de la Policia Nacional, el cap d’Informació i el cap de la brigada provincial d’Informació a Barcelona per les càrregues policials del referèndum de l’1-O a la capital catalana.

Els magistrats desestimen la petició de la Generalitat i de diversos ferits d’investigar als tres comandaments en considerar que no hi ha indicis que es donessin ordres als agents per actuar “amb contundència” ni tampoc que es dissenyés un operatiu “sever i violent”.

En una interlocutòria avançada per ‘eldiario.es’ i confirmada per l’ACN, l’Audiència confirma la negativa del magistrat instructor, que manté com a investigats mig centenar d’agents.

Segons els magistrats, la suposada responsabilitat de les lesions dels ciutadans és dels agents i dels seus comandaments que van actuar en cadascuna de les escoles, però no dels seus caps que no van estar sobre el terreny.

Els policies de més rang investigats són els vuit inspectors en cap de la UIP que van comandar les seves respectives unitats en els centres de votació.

La Generalitat i acusacions particulars dels ferits volien anar un pas més enllà en la cadena de comandament i imputar als tres comandaments màxims -el cap de la unitat d’antiavalots i els dos de la brigada d’Informació- en considerar-los responsables del disseny de l’operatiu.

Els casos “d’ús de violència innecessària i desproporcionada” i d’”extralimitació de la força” per part dels agents “han de valorar-se en cada col·legi electoral i en cada cas”, remarquen.

De fet, argumenten que la investigació judicial no ha pogut trobar indicis que hi hagués una “instrucció concreta” per part dels responsables de l’operatiu per actuar “amb contundència o més violència que la imprescindible” per impedir la votació.

Així, els vuit inspectors en cap investigats han declarat que les ordres dels seus superiors per actuar l’1-O estaven basades en els principis de proporcionalitat, oportunitat i ús progressiu de la força.

A més, constava en la instrucció prèvia a l’1-O redactada pel llavors secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que davant del jutge es va responsabilitzar de l’operatiu. Tot i això, cap acusació ha sol·licitat que declari com a investigat, recorden els jutges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona