Política

La Justícia expulsa Toni Cantó i Agustín Conde de la llista del PP a la Comunitat de Madrid

El Jutjat contenciós administratiu 5 de Madrid estima el recurs del PSOE i considera que són “inelegibles” perquè no es van empadronar en temps i forma

Els dos candidats van renovar el DNI uns dies abans de registrar les llistes, però s’haurien d’haver empadronat abans de l’1 de gener

L’exportaveu de Cs a les Corts valencianes Toni Cantó i l’exalcalde de Toledo Agustín Conde no podran anar a les llistes del PP a les eleccions a l’Assemblea de la Comunitat de Madrid.

El Jutjat contenciós administratiu número 5 de la capital espanyola ha estimat el recurs del PSOE contra la decisió de la Junta Electoral Provincial de Madrid i ha anul·lat les candidatures de Cantó i Conde als comicis del proper 4 de maig per ser “inelegibles”. Es tracta d’una sentència ferma, contra la qual només es pot recórrer d’empara al Tribunal Constitucional (TC).

La sentència argumenta que els dos aspirants a candidat no es van empadronar a la Comunitat de Madrid en temps i forma. Cantó ho va fer el 22 de març i Conde, el 26, és a dir, gairebé tres mesos més tard del tancament del cens. I és que segons la llei electoral, cap persona que no estigués empadronada a la Comunitat abans de l’1 de gener de 2021 no pot votar ni ser elegit, segons la sentència.

La Junta Electoral havia aprovat les candidatures de Cantó i Conde perquè al seu DNI hi figurava una adreça de Madrid, però no va comprovar la data de l’empadronament.

El titular del Jutjat, Ramón Fernández Florez, conclou que “els candidats Srs. Cantó i Conde, per haver canviat els seus domicilis des d’altres circumscripcions electorals a la de Madrid, amb posterioritat a la data de tancament del cens electoral aplicable per a les presents eleccions, no ostentarien, de cap manera, la condició d’elector, que és un requisit ineludible per poder concórrer a les eleccions com a Candidat”.

“Vistos els volants d’empadronament aportats pel Partit Popular, es reputa acreditat que l’empadronament a la Comunitat de Madrid dels candidats Srs. Cantó i Conde ha estat en data posterior al tancament del cens electoral vigent (1 de gener de 2021) i anterior a la presentació de la candidatura pel Partit Popular, en la que s’han integrat” afegeix el magistrat.

Segons el jutge, el fet que actualment tinguin “la condició de ciutadans de la Comunitat de Madrid, no els confereix, per se, el dret a ser elegibles a les presents eleccions a la seva Assemblea Legislativa, del proper 4 de maig”.

El jutge argumenta que “si no es tenia dret a estar inclòs en el cens a la data del seu tancament [1 de gener de 2021], no es podrà concórrer a les eleccions”, ja que en cap moment podrien haver estat electors d’acord amb la legislació electoral vigent.

La sentència subratlla que “aquesta previsió legal no és pròpiament una excepció o un règim especial, com postula la JEP i el PP”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona