Política

La CUP insta ERC i JxCat a formar govern plegats

Vehí, que descarta entrar ara a l’executiu, diu, però, que no s’oposarien a un dels republicans en solitari

Els dos grans partits independentistes s’imposen silenci per dur les converses a bon port

La diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, va instar ahir ERC i JxCat a “assumir” els resultats del 14-F i assolir un pacte per formar plegats un govern “amb polítiques que responguin als vots, independentistes i d’esquerres”. “L’independentisme ha d’estar a l’altura”, reptava tots dos partits a RTVE, on assegurava que la CUP ja ha fet el que és a la seva mà. “Però tenim els resultats que tenim”, recordava. Vehí convidava els de Puigdemont a acceptar l’hegemonia progressista dins del moviment i decidir “on es posen” respecte al pacte entre ERC i la CUP. En aquest sentit, reclamava que no posin “dics” a aspectes que han qüestionat com ara l’aposta per l’escola pública o la renda bàsica universal. Segons ella, de fet, la reedició d’un govern entre ERC i Junts és “compatible” amb polítiques d’esquerres, com va passar en la legislatura passada, quan van aprovar, per exemple, la llei que regula el preu del lloguer, si bé lamentava que no aprofitessin l’estat d’alarma per fer-la complir o impulsar altres mesures com ara una banca pública.

Vehí descartava que la CUP entri ara en l’executiu, ja que “no es donen les condicions” perquè s’ho plantegin, ja que l’acord amb ERC “no és prou profund”. “No formarem part d’un govern que doni aire a la taula de diàleg, que pensem que està esgotada”, exemplificava, tot i que en el pacte concedeixen dos anys de marge a un govern comandat per ERC per explorar si pot donar fruits. Per això mateix descarta també entrar en un tripartit amb ERC i els comuns, que estaria en franca minoria al Parlament. I encara més que hi estaria un govern d’ERC en solitari, tot i que Vehí sí que apuntava en aquest cas que no serien “un problema” perquè es constituís. “Però necessitem que la gent que té prou vots assumeixi la responsabilitat”, insistia. Vehí, com ERC, lamenta que fins ara el Consell per la República hagi estat un “òrgan més de partit que de país”, i creu que seria una “bona notícia” que fes passes per esdevenir un “espai del republicanisme català”.

Mentrestant, ni ERC ni Junts van fer cap valoració pública ahir de les converses, tot i que el grup parlamentari de Junts sí que es va reunir al matí per analitzar-les. Tots dos partits s’han imposat el màxim silenci i discreció per mirar que, ara sí, la negociació pugui arribar a bon port en els pròxims dies. Fonts citades per RAC1 indicaven que els dos partits ja haurien entrat dimecres a la tarda a parlar d’estructura de govern, si bé encara mantenen discrepàncies sobre l’estratègia independentista. L’exconseller Toni Comín explicava el mateix dia a TV3 que el CpR ja no és un escull, tot i que admetia que estan encallats perquè “ERC no diu què farà” si fracassa el diàleg i Junts vol començar-se a preparar “de manera rigorosa“ per a un “desbordament democràtic”.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, va explicar ahir a la SER que manté un “canal de comunicació obert” amb ERC, a la qual va exigir “valentia” per pactar un govern d’esquerres, si bé va admetre que la continua veient “molt enganxada” a JxCat. Segons ella, l’opció d’un govern en solitari d’ERC és “un torcebraç” per veure “qui és el primer traïdor que trenca la suposada unitat independentista”. Pel seu cantó, el socialista Salvador Illa va insistir a Antena 3 que demanarà presentar-se a la investidura quan la presidenta del Parlament, Laura Borràs, torni a obrir una tanda de consultes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid