Política

Cautela amb AstraZeneca tot i l’aval científic

El regulador europeu diu que les trombosis estranyes són “efectes secundaris infreqüents” i reitera que la vacuna és segura

Alemanya, l’Estat espanyol i Itàlia la limiten als més grans de 60 anys i Bèlgica abaixa el llistó fins als 56

La Unió Europea (UE) s’inclina per utilitzar amb cautela la vacuna d’AstraZeneca entre la població més jove en espera d’una investigació més exhaustiva sobre els factors de risc que poden provocar trombosis estranyes.

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va confirmar ahir que els casos de trombosi amb baixos nivells de plaquetes són “efectes secundaris infreqüents” d’aquest antídot contra la Covid-19, però en defensa l’ús entre tots els majors d’edat perquè “els beneficis superen els riscos”.

Són casos molt minoritaris, recorda l’EMA. Els seus científics veuen segura la vacuna britànica, que a Catalunya s’ha administrat a més de 300.000 persones. Ara bé, és competència de cada estat membre de la UE decidir com administra les vacunes basant-se en l’opinió del regulador. Per ara, els grans països del bloc han optat per la cautela.

Els ministres de Salut de la UE es van reunir ahir a la tarda d’urgència per valorar les conclusions de l’EMA i, sobretot, per intentar acordar una posició comuna. Quan va saltar la primera alerta per les trombosis al març, cada estat va anar a la seva generant confusió entre els europeus perquè la majoria aturava l’AstraZeneca, mentre que una minoria la continuaven administrant seguint el consell dels experts científics de l’agència amb seu a Amsterdam.

Ara tampoc han aconseguit una posició unitària, almenys completament. En la reunió d’ahir, els Vint-i-set només van acordar que calen “més estudis de farmacovigilància” sobre grups específics de risc, tot i la pressió de Brussel·les per actuar conjuntament.

Mentre que l’Estat espanyol i Itàlia van decidir ahir deslliurar de la vacunació els menors de 60 anys perquè hi veuen més risc –Alemanya ja ho feia des de fa dies–, d’altres com ara Bèlgica baixen el llistó als 56 anys. De fet, el govern belga només la restringirà durant quatre setmanes i revisarà si hi ha informació nova que permeti ampliar l’abast de la inoculació amb AstraZeneca. A l’hora del tancament d’aquesta edició França no s’havia pronunciat al respecte.

“Risc molt baix”

L’EMA va assegurar ahir que un reduït nombre de casos estranys de trombosi estan “fortament associats” a la vacuna d’AstraZeneca i a partir d’ara els catalogarà com a “efectes secundaris infreqüents”. Des de l’Organització Mundial de la Salut veuen “plausible” la relació causal, però avisen que “no està confirmada”. Fins al 4 d’abril es van registrar a Europa 222 trombosis amb trombocitopènia entre els 34 milions de vacunats. En concret, 169 casos de trombosi sinusal venosa cerebral (CVST) i 53 de trombosi venosa esplàncnica. L’EMA ha determinat que el risc de tenir aquestes trombosis amb nivells baixos de plaquetes és d’un cas per cada 100.000 habitants.

“El risc és molt baix”, assegurava ahir Sabine Straus, cap del comitè de seguretat de l’EMA. El risc de trombosi per l’ús d’anticonceptius és d’uns 40 casos per cada 100.000 dones a l’any. La directora de l’EMA, Emer Cooke, hi va afegir: “El risc de morir per Covid-19 és molt més gran que el risc de mortalitat per aquest efecte secundari.”

Veient que els beneficis continuen sent superiors als riscos de contraure la Covid-19, el regulador de la UE continua avalant la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per a tots els adults. Això sí, demana a metges i ciutadans que siguin “conscients de la possibilitat que es produeixin” aquests casos molt rars durant les dues setmanes posteriors a la injecció.

Els vacunats amb AstraZeneca hauran d’estar atents als símptomes més habituals com pot ser “falta d’alè, dolor al pit, inflor a la cama, dolor abdominal, mal de cap persistent, visió borrosa o petites taques de sang sota la pell on no s’ha injectat la vacuna”. Si presenten aquesta reacció han de buscar “immediatament” assistència mèdica per “evitar complicacions”. “És important que tant les persones vacunades com els professionals sanitaris siguin conscients dels signes i símptomes d’aquests trastorns inusuals de coagulació de la sang i puguin detectar-los ràpidament per minimitzar-ne el risc”, va avisar ahir Cooke.

L’agència no sap de moment si l’edat, el gènere o l’historial mèdic poden ser factors de risc. Si bé la majoria dels casos detectats són de dones menors de 60 anys, precisament són les més vacunades amb AstraZeneca i això no permet concloure que siguin particularment de risc.

Per això, els científics experts s’abstenen per ara de fer recomanacions específiques per a col·lectius determinats, com els menors de 60 anys, perquè no tenen dades suficients al respecte. Seguiran investigant per donar més certeses als governs europeus, inquiets per la confiança dels ciutadans en aquesta vacuna.

Els britànics menors de 30 anys podran triar vaccí

Redacció

Tot i reiterar que la vacuna d’Oxford/AstraZeneca és segura, el Regne Unit recomana oferir-ne d’alternatives als menors de 30 anys, després que s’hagi detectat un possible nexe entre el vaccí i casos inusuals de trombosi en adults joves, segons va anunciar ahir el comitè conjunt de vacunació i immunització (JCVI). Aquest grup de població podrà triar entre els preparats de Pfizer i Moderna, també aprovats al país, tot i que els reguladors continuen aconsellant el d’AstraZeneca en adults de més edat en considerar que “els beneficis [de la seva administració] compensen amb escreix els riscos”. Segons la consellera delegada del regulador britànic (MHRA), June Raine, fins el 31 de març s’han registrat al país 79 casos de trombosi amb baix nombre de plaquetes en persones que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca. D’aquests, 19 persones van morir –tres d’elles menors de 30 anys– tot i que, en alguns casos, s’ignora la causa de la mort. Del total d’afectats, d’entre 18 i 79 anys, 51 són dones i 28, homes, hi va afegir Raine. El JCVI va explicar que continuen recomanant el vaccí desenvolupat per Oxford/AstraZeneca per als més grans de 30 anys perquè el risc d’emmalaltir greument o de morir com a conseqüència de la Covid-19 és “més elevat” que el de desenvolupar aquests inusuals coàguls, que són “rars” en el conjunt de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona