Política

L’acord es fa pregar

Borràs solemnitza Aragonès com a candidat i convoca el ple d’investidura per demà, si bé no té encara els suports garantits

Junts avisa que “previsiblement” no hi hagi pacte abans, però ERC no hi veu diferències insalvables i insistirà fins al final

D’acord de legislatura entre ERC i Junts, pocs dubten que n’hi acabarà havent per investir el republicà Pere Aragonès i formar govern; ara bé, es farà pregar fins al final. Tant al final, de fet, que, a falta només de 24 hores, no és gens clar que l’entesa arribi a temps per al ple fixat per demà. “En aquest debat d’investidura previsiblement no hi serà; per això eventualment és possible que aquest acord de legislatura arribi en els pròxims dies o les pròxims setmanes”, avançava ahir al matí la portaveu de Junts per Catalunya, Gemma Geis, que evitava entrar en detalls sobre les negociacions ni sobre les raons per les quals veu poc probable un pacte abans de demà, però no en canvi més endavant.

El primer termini per a l’entesa s’exhaureix demà al vespre, a l’hora en què es preveu una primera votació per a la investidura en què es requeriria majoria absoluta, tot i que el ple arrencarà a les deu del matí amb l’exposició del programa de govern d’Aragonès, segons va solemnitzar ahir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després de completar la tanda de trobades, iniciada la vigília, amb els líders del PSC, ERC i JxCat, a més de Vox. “Després de dur a terme la preceptiva tanda de consultes amb tots els grups representats he constatat que el candidat amb més possibilitats de resultar investit president és el diputat Pere Aragonès i Garcia”, proclamava en una brevíssima compareixença. Ho feia just després que sortís del seu despatx el socialista Salvador Illa, que en els mateixos moments encara estava explicant a la sala de premsa que s’havia ofert davant Borràs per ser ell el presidenciable tot i no tenir cap suport ni tan sols en perspectiva.

“Assumeixo la proposta de la presidenta Laura Borràs i defensaré la meva candidatura a la presidència de la Generalitat. Exposaré el projecte de país que tenim i les propostes que cal prendre per millorar la vida de la ciutadania”, piulava minuts després Aragonès, que reflexionava que és “més urgent que mai” formar un govern de transformació, i es mostrava convençut que demà ja es podria fer “un gran pas endavant”. “La ciutadania de Catalunya ens exigeix l’acord sense demora per fer un govern sòlid, reflex de la majoria independentista i d’esquerres assolida, que busqui solucions i dibuixi un futur ambiciós en tots els àmbits”, subratllava.

El CpR, el gran escull

En tot cas, Aragonès no té garantits encara a hores d’ara els suports per ser investit, ni tan sols en una segona volta que segurament es faria finalment dimarts vinent, quan necessitaria tan sols una majoria simple. La portaveu de Junts, Gemma Geis, va insistir ahir que la seva aposta és per un govern independentista i que no especularan amb un candidat alternatiu a Aragonès, però va instar a assolir un “bon acord” que “doti d’estabilitat l’horitzó compartit, d’ambició, de full de ruta i d’objectius clars”. “Avui no tenim un acord de legislatura ”, reiterava, mentre avisava que no vol crear “falses expectatives” i que no tenen decidit el vot de demà. Tot i que Geis va evitar referir-s’hi, un dels grans esculls per al pacte és el paper del Consell per la República i del seu president, Carles Puigdemont. Junts voldria que aquest fos l’ens que prepari el nou embat contra l’Estat des de fora de les institucions autonòmiques, però ERC veu “disfuncions” en la representació, els objectius i les funcions del Consell, segons resumia ahir la seva portaveu, Marta Vilalta, a TV3. Els republicans creuen que l’ens està massa monopolitzat per les tesis de Junts, ja que hi són representats fins a cinc grups que es van integrar a la seva llista i en canvi no hi ha la CUP, tot i que sí una de les organitzacions que la integren, Poble Lliure. A més, dubten que hagi de ser l’encarregat de pilotar el procés –el preacord amb la CUP preveu la creació d’una taula de direcció estratègica amb aquest objectiu– i li reservarien un rol sobretot en la internacionalització del conflicte. Tot i això, per mirar d’acostar posicions, en la reunió que van mantenir a la tarda ERC va presentar una breu proposta per escrit a Junts, que ara l’estudiarà, per “reformular” l’òrgan, que segons fonts citades per l’ACN es basaria en un ens que integri només les tres forces parlamentàries, a més de l’ANC i Òmnium.

Segons fonts de la negociació, de fet, ahir no s’havia entrat gairebé encara en el repartiment de les àrees de govern, tot i que s’ha indicat com un altre dels motius de la discòrdia la lluita pel control de la gestió dels fons europeus Next Generation, que ERC voldria reservar-se amb un comissionat que pengés directament de la presidència, però que Junts voldria retenir a Economia si passa a fer-se’n càrrec. Després del compromís de la vigília del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, de respectar l’aposta per la mesa de diàleg dels republicans, les diferències estratègiques semblen reduir-se al paper unitari, o no, de les forces independentistes al Congrés, i en fins a quin punt ERC hi pot continuar fent de crossa de Pedro Sánchez. Això sí, també hauran de pactar la resposta als atacs que rebi el Parlament de la justícia espanyola, que ja amenaça fins a deu diputats, després que ahir el jutge del cas Volhov va iniciar els tràmits per portar Francesc de Dalmases (JxCat) al TSJC perquè l’investigui per un presumpte desviament de subvencions de la Diputació de Barcelona a fundacions afins a CDC.

ERC ho veu més clar

Mentrestant, Vilalta sí que es mostrava convençuda al matí que un acord imminent és possible, a fi que es tradueixi en una investidura a la primera amb els 74 vots independentistes: “Volem tancar l’acord en les pròximes hores, ho posarem tot de la nostra part per poder-ho concretar divendres mateix”, insistia. La republicana és optimista perquè no hi veu “diferències insalvables”, tal com va provar la mateixa conferència de Sànchez de la vigília, en què fins i tot el fet que parafrasegés el llibre de Junqueras i Rovira amb la proposta estratègica d’ERC “és una demostració que estem més a prop que mai”. “Sànchez explicava que era qüestió de voluntat política, doncs la tenim tota”, reblava Vilalta, tot insistint que hi ha “molta sintonia” en el que han parlat, fins i tot en l’estratègia, tot i que admetia que encara hi ha diverses carpetes pendents de tancar. ERC, que segons algunes fonts ahir a la tarda també s’hauria trobat amb la CUP, treballa diversos documents en paral·lel, amb la perspectiva, això sí, que “tot tingui una coherència i sigui compatible”, ressaltava Vilalta, que no descartava una reunió a tres bandes per desencallar un acord final.

Els juntaires, en tot cas, no sembla que tinguin pressa a tancar-lo, i estan molt pendents també del que puguin decidir les bases de la CUP, que fins avui al matí voten el preacord amb ERC que van anunciar diumenge, i no es pot donar gens per fet que l’acabin validant, un fet que podria comportar haver de reiniciar la negociació. Això sí, amb el rellotge dels dos mesos fins a repetir eleccions ja en marxa.

Previsiblement no hi haurà acord en aquest debat d’investidura; en els pròxims dies i setmanes és possible
Gemma Geis
portaveu de junts per catalunya
Com fa dues setmanes amb la mesa del Parlament, som a temps d’un acord d’última hora
Marta Vilalta
portaveu d’erc

Illa veu “ja molt tocat” un pacte independentista

X.M

El candidat socialista, Salvador Illa, considera que “neix ja molt tocat” el previsible pacte entre ERC, Junts i la CUP per a la investidura d’Aragonès. Illa es mostra preocupat perquè les negociacions de govern entre els independentistes són “presoneres de la CUP i de la dreta catalana”, i augura que només portaran bloqueig i paràlisi del país si arriben a bon port. El líder socialista, que qualifica el previsible pacte de “camí fàcil i més costós” per a Catalunya, va reiterar ahir a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la intenció de presentar candidatura a la investidura. Ho va fer, però, minuts abans que Borràs anunciés la d’Aragonès com el cap de llista amb més possibilitats. El mateix Illa ja va avançar que respectaria, “és clar, la decisió que prengués la presidenta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ