Política

Els ajuntaments de Vic i Montesquiu i l'alcalde bagenc de Calders també s'exclouen de la Constitució

Altres municipis gironins aproven mocions per excloure's de la carta magna

L'alcalde de Calders, Jaume Perarnau (Candidatura Democràtica de Calders-AM), ha enviat la missiva al delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, en la qual diu que es declara a títol personal «alliberat de la fidelitat al Rei i a la Constitució». Argumenta que quan va prendre possessió del càrrec el 2007 va prometre per «imperatiu legal» complir el seu càrrec amb lleialtat al monarca i també salvaguardar la Constitució i l'Estatut, però ara que l'han retallat, interpreta que aquella promesa ja no té validesa.

El degoteig d'ajuntaments que es declaren «moralment exclosos» de la Constitució com a protesta per la sentència del TC continua. Ahir van aprovar la moció el ple de Vic i Montesquiu, a Osona, i a Viladamat, a l'Alt Empordà, es discutirà en el ple d'avui. La CUP ha presentat una moció que declara el consistori «moralment alliberat» de la constitució, però l'equip de govern té previst presentar una alternativa diferent també contra la sentència. També el ple de Llambilles (Gironès) va aprovar dimarts de manera unànime una moció per manifestar el seu rebuig a la sentència del Constitucional.

Proposta de moció al Pla de l'Estany

ACN

La plataforma del Pla de l'Estany per a l'Autodeterminació ha fet arribar als onze municipis de la comarca una moció perquè es declarin «moralment exclosos de l'àmbit de la Constitució Espanyola». Segons la proposta, la sentència «retalla molt greument l'Estatut en qüestions clau per a l'autogovern». En el text s'explica que l'Estatut que va aprovar el poble de Catalunya «ja és un text de mínims perquè les Corts espanyoles ja el van retallar», i conclou que la reacció del Tribunal Constitucional demostra que les aspiracions d'autogovern «no tenen cabuda en l'ordenament jurídic espanyol». En aquest sentit, la moció considera «impossible» que es faci una reforma de la Constitució per donar encaix a les aspiracions catalanes. Afirma, a més, que la sentència «tanca de manera definitiva el sostre d'autogovern de Catalunya dins l'Estat espanyol». La plataforma proposa que el text s'aprovi en plens extraordinaris durant la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona