Política

RAMON NADAL

ALCALDE DE CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA (JPM)

“Les obres no eren cabdals”

llicències ·

Els ingressos d'obres no eren cabdals per al municipi

mancomunar serveis ·

Ramon Nadal creu que és un exemple per al futur

Ramon Nadal va ser el cap de llista més votat el 2007. A l'Ajuntament hi ha representació dels tres nuclis: Cruïlles, Monells i Sant Sadurní. El municipi també té la peculiaritat de tenir tres festes majors, tres cavalcades de Reis i alguns serveis també triplicats. L'alcalde es mostra content del fet que tot es pugui fer gràcies a les associacions.

Ramon Nadal i el seu grup, JPM, va obtenir un total de quatre regidors, seguit d'ERC-AM, que en va tenir tres. Els segueixen el PSC i CiU amb un cadascun.

Quines obres teniu engegades?

Amb un FEIL es van millorar els habitatges dels nuclis antics, una zona on durant una part de l'any no hi ha caliu. És la mancança que genera que els nuclis històrics tinguin un 30% de segona residència. No és el cas de Puigventós. Amb el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya es va fent l'ajuntament. S'ha fet en dues legislatures. Amb els FEIL també hem afegit la pavimentació al camí de Salelles a Sant Sadurní, així com les obres del carrer Perdiu a Puigventós, i amb una altra partida, l'obra de cobrir la part superior dels vestidors de la zona esportiva de Monells.

Vosaltres vau patir de valent pels efectes de la nevada. Com va anar?

Volem que serveixi d'experiència perquè no tinguem els mateixos problemes de serveis i telèfon. Un altre front és que la gestió de les emergències ha quedat en evidència, ja que els sistemes existents tenen mancances a tots nivells. Hi ha molta més facilitat a plantejar les mancances de les companyies elèctriques que a assumir que les administracions tenim mancances amb de gestió d'emergències. Però la distribució d'ajuts s'hauria d'haver fet per territori, no per nombre d'habitants.

Sou el municipi amb més territori del Baix Empordà, com va quedar el bosc?

Se'n van derivar unes quantes actuacions que estan canalitzades pel Departament de Medi Ambient i coordinades pel Consorci de les Gavarres. Les brigades de personal contractades pel Consell Comarcal hi van tenir un paper important. Cal dir que els particulars que hi van treballar hi van tenir un paper important.

Com us ha afectat la crisi?

Dins l'estructura de municipi que som, totes les activitats lúdiques i socials es fan per la via de les diferents associacions als tres nuclis. L'Ajuntament les ajuda amb subvencions i personal de brigada i estem fent esforços per mantenir el mateix nivell d'ajudes en la partida del 2010 per no canviar la seva manera d'organitzar-se.

Els ingressos per llicències d'obres eren cabdals?

La construcció no ha estat un pilar fonamental del nucli. El que més incidia era la rehabilitació de determinades masies. No se n'arreglen tantes perquè ja s'han arreglat i d'altres, perquè no hi ha els recursos. Ens afecta però no és una situació dramàtica. Les administracions aporten menys i els serveis que dónes difícilment els pots retallar. Ara fèiem obres sense contribucions especials –històricament no n'hem aplicat mai– i ara serà difícil de mantenir perquè haurem de buscar recursos a crèdit, però el crèdit s'ha de retallar. Estem molt per sota dels percentatges marcats com a límit però no volem incrementar el finançament exterior.

Valori el mandat.

No tenim una situació tan delicada com en l'anterior, en què hi va haver un trencament social per culpa de l'abocador. La Generalitat està promovent la legalitat de la localització de l'abocador.

Què li agradaria deixar fet abans que s'acabi el mandat?

Ens agrada haver començat una llar d'infants mancomunada amb Corçà, Madremanya i la Pera. És un exemple de cara a futur. No tots podem tenir piscines d'alt nivell. És conseqüència de la mancomunitat d'aigües del Baix Empordà, dels tres municipis, i estem potenciant que pugui anar agafant serveis addicionals. Hem promogut una xarxa de centres cívics als quatre nuclis. A tres, ja n'hi ha i només falta el de Sant Sadurní.

La decisió per l'autovia triga.

Remarco que no és una variant sinó una autovia. No ens hi oposem però volem que se segueixin uns criteris. Una infraestructura així, passi per on passi, deixa petjada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA
GIRONA

La CUP defensa “passar a l’ofensiva” pels drets lingüístics

GIRONA
guerra a europa

Els EUA acusen Rússia d’usar armes químiques contra les forces ucraïneses

barcelona