Política

Òmnium apuja la pressió per l’amnistia abans que el debat es coli al Congrés

L’entitat organitza una recollida de firmes per reclamar la mesura en més de 500 punts del país

Partits sobiranistes, l’AMI o l’ACM donen suport a la campanya

El dia exacte encara balla, però serà a principis de la setmana entrant quan el Congrés dels Diputats començarà a debatre l’aprovació d’una llei que decreti una amnistia per a tots els represaliats –ara mateix més de 3.300– d’ençà de l’esclat del procés sobiranista. Aquesta iniciativa política, promoguda pels partits independentistes, no té ara mateix cap possibilitat de prosperar atès que té l’oposició frontal de formacions com ara el PSOE, el PP i ja no parlem de Vox, però tot i així des de la societat civil catalana es vol continuar fent pressió perquè la demanda no quedi diluïda per les circumstàncies. I es per aquest motiu que Òmnium Cultural, promotora de la idea, farà aquest cap de setmana una recollida de firmes intensiva a favor de l’amnistia. Gràcies al suport de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o la plataforma Amnistia i Llibertat, s’habilitaran 500 punts de signatures arreu del país –l’emplaçament triat seran, per definició, places més o menys icòniques de cada municipi— per engreixar la bossa de les ja recollides fins ara, que el mes de desembre passat ja superaven les 40.000. “Comencem una triple ofensiva ciutadana, política i social per posar l’amnistia i l’autodeterminació al centre de l’agenda política”, resumia ahir el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, durant la presentació de la campanya que es va fer a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona. A més de representants de les altres entitats adherides, a l’acte també van assistir Roger Torrent (ERC), Laura Borràs (JxCat), Pau Juvillà (CUP) i Lluís Font (PDeCAT), just en un dia on alguns d’ells eren protagonistes directes de les negociacions per acordar una nova mesa del Parlament.

Per amplificar el ressò de la campanya coincidint amb la discussió al Congrés, de manera paral·lela també es promourà que els ajuntaments aprovin mocions a favor de l’amnistia. Ja n’hi ha una cinquantena que ho han fet. De manera paral·lela, Òmnium també està multiplicant els contactes amb col·lectius o associacions perquè s’adhereixin a la iniciativa. “Aquesta setmana hem vist que la repressió de l’Estat no s’atura, sinó que esgota totes les fórmules possibles. I, davant d’això, l’amnistia és l’única solució possible”, sentenciava Mauri.

Pel que fa al projecte de llei, detalla que la mesura de gràcia generalitzada afectarà tots els actes d’intencionalitat política, qualsevol que en fos el resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa efectuats des de l’1 de gener del 2013 fins a l’ entrada en vigor del text.

LA FRASE

Comencem una ofensiva ciutadana, política i social per posar l’amnistia al centre de l’agenda
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium

LA XIFRA

3.300
represaliats
per motius polítics des del 2017 es podrien beneficiar de l’amnistia, segons els càlculs d’Òmnium.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona