Política

Guerra de mocions a favor i en contra de la sentència del TC al ple de Girona

CiU presenta a Castelló d'Empúries una moció com la del Port de la Selva

El govern tripartit de Girona –PSC, ERC i ICV–, conjuntament amb CiU, consensuarà una moció per criticar «la retallada de l'Estatut amb la sentència del TC». La voluntat és adaptar la declaració institucional que es va fer amb la junta de portaveus criticant la resolució del Constitucional. El text, però, no es consensuarà fins dilluns, ja que també s'hi vol incloure una valoració de la manifestació d'avui a Barcelona.

El PP a Girona va entrar ahir una moció en què defensa la sentència del TC sobre l'Estatut i reclama posar els esforços «a donar resposta a una crisi econòmica». Considera que a partir d'ara caldria «desenvolupar l'Estatut, ara plenament constitucional, per part dels governs espanyol i català». En aquesta línia, la portaveu del PP, Concepció Veray, expressa que «no s'ha de perdre més temps en discussions i debats estèrils sobre l'Estatut». A més, considera que la reacció del tripartit i CiU «ens situen com l'única força que defensa els valors constitucionals».

A part, a Castelló d'Empúries, el grup de CiU ha presentat una moció perquè el municipi es declari «moralment exclòs» de la Constitució en protesta per la sentència del TC contra l'Estatut.

A més, a l'Escala, tots els grups han consensuat una proposta modificada a la inicialment presentada per l'alcalde, Estanis Puig. Finalment la proposta serà la mateixa que es va aprovar a la Diputació de Girona. Els grups de CiU i ERC veien la proposta de l'alcaldia massa centrada en la rivalitat entre PSOE i PP, mentre que Estanis Puig defensa que les dues propostes són molt semblants.

El Fòrum Alsina critica els bisbes catalans

S.G-A

El Fòrum Alsina ha fet públic un comunicat de suport a la manifestació d'avui a Barcelona i crític amb els bisbes catalans perquè no s'han pronunciat contra la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l'Estatut. «Atès aquest darrer, ens sorprèn i lamentem la manca de coratge dels nostres bisbes actuals a l'hora de mantenir viu aquest testimoni i la manca de diligència per responsabilitzar-se d'aquest llegat dels seus antecessors. Aquesta constatació ens porta a reclamar [...] la constitució de la Conferència Episcopal Catalana, que pugui assumir sense traves les aspiracions més profundes de l'Església que viu i creix a Catalunya.»

L'ajuntament de Llançà aprova una moció contra la sentència de l'Estatut

m.v

L'Ajuntament de Llançà va celebrar ahir un ple extraordinari urgent per aprovar una moció de rebuig a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional contra l'Estatut de Catalunya i també per donar suport a la manifestació de demà convocada per Òmnium Cultural a Barcelona. El consistori alt-empordanès fa una crida a la ciutadania per afegir-se a la mobilització.

El PSC rebutja la sentència en un manifest

acn

Els alcaldes socialistes de les comarques gironines han presentat un manifest de rebuig a la sentència del TC. En el text es recull la voluntat de defensar «més que mai» l'autogovern de Catalunya i s'afirma que l'Estatut n'és «l'expressió màxima». «Volem expressar la nostra decepció i indignació per un procés i una sentència que mai no s'haurien d'haver produït», diu el manifest.

Moció a Sant Joan

J.C

ERC, a l'oposició de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, vol forçar la resta de grups, el PSC –al govern– i CiU, a pronunciar-se sobre la sentència de l'Estatut. Per això, està formulant la moció que presentarà en el pròxim ple, en què afirma que la sentència obre l'exercici del dret a l'autodeterminació, per la ruptura del pacte constitucional.

Els estudiants de la UdG, contra el TC

J.C

El Consell d'Estudiants de la Universitat de Girona, pendent de conèixer amb detall la sentència que el Constitucional ha emès contra l'Estatut aprovat pel Parlament, per les Corts i referendat pel poble de Catalunya, ha manifestat el rebuig a aquesta sentència, que, segons un comunicat, vulnera els drets i les llibertats del poble de Catalunya expressats democràticament. Manté també que el TC no té cap legitimitat democràtica per jutjar una llei que forma part del bloc constitucional de l'ordenament jurídic de l'Estat, ni per jutjar la voluntat sobirana dels catalans. A més, hi afegeix que la sentència posa punt final a la via autonomista. «Per dignitat i per Catalunya», insten els catalans a «sortir massivament al carrer».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ