Política

Calvo menysté el 51% de vots independentistes

“Tant se val quin percentatge es té”

La moció d’ERC pel referèndum pactat rep el no del PSOE i Podem s’absté

Si l’independentisme es pensava que superar per primera vegada el llindar simbòlic del 50% dels vots en unes eleccions al Parlament impressionaria el president espanyol, res més lluny de la realitat. O de la realitat que es diu en públic. La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va menystenir ahir el 50,7% dels vots que el 14-F van sumar els partits independentistes i li va negar tot valor a l’hora de propiciar un referèndum. “El referèndum no està previst en la nostra Constitució ni més ni menys que per a una matèria que afecta l’article 2 i el títol vuitè sencer; és a dir, per dilucidar la unitat territorial del conjunt de l’Estat. Per tant, tant se val quin percentatge pugui treure qualsevol partit en qualsevol de les eleccions territorials en relació amb el que al nostre país no és constitucional i no és legal”, va argumentar Calvo per enterrar el debat.

Calvo, que compareixia després del Consell de Ministres per informar de la seva llista de 34.961 béns immatriculats per l’Església gràcies a la llei d’Aznar i per obrir el seu procés de reclamació, es va permetre ironitzar amb la falta de claredat dels demandants quan ella escolta “el debat que tenen fins i tot els partits independentistes sobre les proporcionalitats amb les quals ells pensen que el projecte independentista pot estar circulant en l’espai polític”. “No ha lugar”, va reblar en to castís. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, rebatia Calvo adduint que “els partits que aposten per l’amnistia i per l’autodeterminació han obtingut més del 50% dels vots” i “amb aquest resultat Madrid i Brussel·les han de saber que el conflicte no està resolt, i que la negociació s’ha de basar en l’autodeterminació i l’amnistia”.

La mesa, sí; consulta, no

Per inclemències del calendari atapeït amb què el Congrés engreixa la seva agenda de dimarts a dijous per buidar així els dilluns i els divendres, la moció d’ERC a favor d’un referèndum pactat no va poder ser debatuda ahir al Congrés i ho serà avui, però Gabriel Rufián ja sap que no prosperarà perquè tindrà el vot en contra del PSOE i l’abstenció de Podem. Si bé Adriana Lastra (PSOE) promet “transitar el camí del diàleg amb la taula quan es formi el nou govern”, però rebutjant la consulta, més difícil li era, a Jaume Asens (Podem), explicar per què s’absté en un punt del seu programa fundacional. “Abans de portar aquesta moció al Congrés cal discutir-la, aquesta i altres propostes, a la taula de diàleg”, sosté Asens. “No és seriós portar aquesta moció sense convocar la mesa. És una moció estranya, la campanya ha acabat i més que buscar titulars hauríem de treballar tots de manera discreta”, esgrimia Asens. Podem també s’abstenia ahir per primera vegada en una iniciativa del PSOE, la llei Zerolo (igualtat de tracte i no discriminació).

LA FRASE

El referèndum no està previst en la Constitució, tant se val quin percentatge es té en unes territorials
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona