Política

La fiscalia investiga Vox, acusat d’islamofòbia

Dos diputats de la formació a Reus seran jutjats per un delicte d’odi el 2011

La fiscalia de delictes d’odi de Barcelona, servei que encapçala Miguel Ángel Aguilar, ha obert una investigació per la campanya Stop islamització, que Vox va llançar el 27 de gener passat a les xarxes socials, arran de la denúncia per islamofòbia al partit d’ultradreta que va presentar la comunitat musulmana de Catalunya.

La portaveu del ministeri públic va informar ahir que s’han obert diligències per determinar si la campanya impulsada per Vox podria constituir un delicte d’odi, dos dies després que el partit d’extrema dreta hagi entrat al Parlament amb 11 diputats. La formació va llançar la campanya investigada, a través de les xarxes socials, en vigílies de la campanya de les eleccions catalanes del 14-F, en la qual repetia missatges per alertar del “perill de la islamització” dels costums a l’Estat espanyol i Europa.

La campanya, que inclou vídeos que intercalen imatges dels atemptats terroristes del 17-A a Barcelona amb d’altres de vinculades a la comunitat musulmana, va motivar que Twitter limités temporalment algunes de les funcions del compte oficial de Vox, per la qual cosa el partit va anunciar que es querellaria contra la xarxa social. La campanya, difosa a través de l’etiqueta #stopislamofobia, relaciona la immigració musulmana amb el terrorisme i la delinqüència, en assenyalar-los com a responsables de més d’un 90% de les denúncies que es presenten a l’Estat espanyol per fets delictius. En un dels actes electorals del 14-F, el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i la portaveu a l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, van portar els seus missatges per alertar dels “perills de la islamització” a Ripoll, on residien els integrants de la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils l’agost del 2017.

Les tres federacions de comunitats islàmiques de Catalunya –FIC (Federació Islàmica de Catalunya), Ucidcat (Unió de Comunitats Islàmiques a Espanya) i FCIC (Federació Consell Islàmic de Catalunya)– i l’organització Musulmans contra la Islamofòbia van portar la campanya de Vox a la fiscalia, el 3 de febrer passat, perquè investigui si podria constituir un delicte d’odi i discriminació.

Precisament, dos dels diputats electes de Vox al Parlament, Joan Garriga i Mónica Lora, han de ser jutjats a Reus per un delicte d’odi arran d’una campanya de Plataforma per Catalunya –a la qual pertanyien tots dos– en les eleccions municipals del 2011 a Reus. En aquesta campanya, PxC va fer una bustiada de xecs ficticis de 4.000 euros a nom de Mohamed Alcabre Samir, amb un text que acusava el pacte per la immigració d’haver “repartit 4.000 milions d’euros els dos últims anys entre immigrants”. La fiscalia no els acusa mentre que l’entitat Watami els demana penes de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona