Política

Alt Empordà

“L’efecte Illa” crea la sorpresa fins al nord del país però no en ciutats del PSC

Poques sorpreses a l’Alt Empordà, tret dels municipis on es noten els dos moviments més nous d’aquestes eleccions: d’una banda, la progressió del PSC i, de l’altra, la irrupció de Vox. Per regla general, però, a les principals ciutats de la comarca es confirma la tònica gironina: a diferència dels resultats nacionals amb un triplet d’arribada del PSC, seguit d’ERC i Junts, aquí l’ordre d’arribada més freqüent és el de Junts, seguit d’ERC i el PSC, com passa a la capital de comarca, Figueres.

Aquesta regla, però, es trenca –en casos comptats– quan “l’efecte Illa” es fa notar fins al límit nord del país. Fruit d’aquesta empenta, el PSC arriba com a força més votada a Portbou (29,3%) o la Jonquera (23,3%), i en aquests dos casos canvia fins i tot l’ordre dels dos altres partits, amb ERC en segona posició i Junts en tercer lloc. El PSC també és la candidatura més votada en municipis com Roses (23,2%), Sant Miquel de Fluvià i Santa Llogaia. Curiosament, entre aquests només un, Sant Miquel de Fluvià amb Àngel Posas, té un alcalde vinculat al partit socialista. És més, el partit socialista no es beneficia de “l’efecte Illa” als municipis amb una alcaldia del PSC: no passa a l’Escala, municipi governat per Víctor Puga, on el PSC es queda en tercera posició amb un 14,4%; tampoc a Vilafant, on, tot i la presència de l’alcaldessa Consol Cantenys, el PSC es queda al tercer lloc amb un 17% dels vots.

L’altre element destacable a la comarca és el resultat de Vox. Aquí la candidatura d’extrema dreta obté un 9,74% dels vots, més que en l’àmbit nacional (7,69%) i que en el gironí (6,16%). Aquest percentatge mitjà és encara més alt en casos concrets com Sant Climent Sescebes (20,25%), Roses (15,69%), Figueres i Castelló d’Empúries, amb percentatges entorn del 12%. Guardem per al final la sorpresa de Vilamalla, on, amb un 22,52%, l’extrema dreta transforma aquest municipi en una de les poques excepcions del país on és la força més votada. A diferència de Sant Climent, on els resultats de l’extrema dreta se solen atribuir a la presència de la base militar, a Vilamalla falten arguments. Tampoc ho explica l’alcalde, Carles Àlvarez (Junts), que no es mostra especialment satisfet per aquest protagonisme. “No tenim cap problemàtica concreta, social, d’atur o d’immigració, diferent de les dels municipis veïns. Som un poble unit, amb polígons, empreses, no conec cap votant de Vox, i em sap greu que es parli tant d’això i no del que tenim al poble”, es lamenta l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió