Política

Cs limita l’autocrítica pel daltabaix i no preveu renúncies de pes, per ara

La direcció del partit també descarta un congrés extraordinari per aplacar la crisi

Els resultats del 14-F rearmen al sector crític, que assenyala Arrimadas

L’endemà de patir una desfeta electoral sense pal·liatius, que es tradueix en la pèrdua de 951.000 vots i d’una trentena d’escons al Parlament, Ciutadans va optar ahir per l’estratègia de tancar files i minimitzar tant els missatges com els gestos que puguin engrandir la ferida oberta. Tot i que la sensació interna al partit és de desolació, perquè ningú s’esperava una davallada de tanta magnitud, inicialment s’han descartat mesures de contingència, com convocar un congrés extraordinari que reformuli el missatge, l’estratègia política i, si cal, els lideratges com a formula per sortir de la crisi. Si més no, d’entrada, no s’aposta per fer foc nou i forçar dimissions a la direcció com la del vicesecretari general i cap de campanya a les catalanes, Carlos Cuadrado, un dels principals assenyalats en les darreres hores. Però tant la presidenta de la formació taronja, Inés Arrimadas, com el candidat, Carlos Carrizosa, van assegurar al matí, en dues entrevistes radiofòniques, que aquesta opció no es considera, per ara. “Si això fos la solució al problema, estaríem en un altre escenari, però no és així”, va manifestar Arrimadas, mentre que el cap de llista per Barcelona hi va afegir que “no s’arregla res obrint crisis internes”, tot i que, alhora, proclamava que estava “a disposició del que digui el partit” si hi ha un clam per exigir la seva dimissió. Al vespre, l’un i l’altre van participar en una reunió de l’executiva de la qual no es va voler donar compte de què s’havia discutit i acordat.

Amb aquest argumentari com a base, va ser el secretari de comunicació de Cs a Catalunya, Nacho Martín Blanco, qui va sortir ahir a valorar l’escenari postelectoral. El discurs d’autocrítica pràcticament es va limitar a afirmar que no havien sabut “conscienciar els ciutadans de la necessitat imperiosa d’anar a votar” i, essencialment, va atribuir la clatellada electoral a l’abstenció. “El constitucionalisme, per guanyar, necessita d’una gran mobilització”, va dir Martín Blanco, que també va destacar que la formació ha fet una campanya “enterament telemàtica” mentre que “altres partits aquesta prudència i aquestes precaucions no les han ateses i han fet, fins i tot, actes multitudinaris”.

De manera paral·lela, el sector renovador de Ciutadans ja ha fet públic un manifest en què demana una “profunda regeneració” en la direcció i “canvis de lideratge” a l’Estat i a Catalunya. “La pèrdua de gairebé un milió de vots i la fugida contínua i sense parió d’afiliats i càrrecs electes mostren sens dubte un lideratge i una estructura de partit que no funciona.”

LES FRASES

No hem pogut mobilitzar el nostre electorat i ho assumim, però seguirem treballant
Inés Arrimadas
presidenta de ciutadans
No sé si fer un pas al costat seria el més oportú ara. Seguiré a disposició del meu partit, com sempre
Carlos Carrizosa
candidat de ciutadans

El PP intenta blindar Casado del descens electoral

En un exercici de sinceritat gens comú en un ecosistema com és de la política, el candidat del PP, Alejandro Fernández, va reconèixer la mateixa nit electoral que els resultats assolits —tres escons, un menys que al 2017— no eren gens ni mica bons. Dit això, la tàctica dels populars ahir va ser intentar que aquesta conjuntura no debilités la posició del lider estatal, Pablo Casado. En espera d’una reunió avui de la direcció en què s’analitzarà la situació, els dirigents del partit van insistir en el missatge que el que ha passat a Catalunya no és extrapolable a tot l’Estat. El seu argument és que no és la primera vegada que veuen com un competidor els avança per la dreta, una situació, insisteixen, que tendeix a corregir-se amb el temps. També sostenen que l’estratègia del PP és la correcta i que el partit no canviarà l’aposta “per la moderació i el centre” amb la qual va escenificar el seu distanciament amb la ultradreta encarnada en Vox.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona