Política

Albiach reitera el vet a JxCat i apel·la a l’ERC “generosa”

Diu que hi ha altres fórmules per fer un govern d’esquerres “ampli i transversal” més enllà del tripartit, però no les especifica

Recorda a Aragonès i Illa que hi ha una majoria que aposta pel diàleg

En Comú Podem (ECP) va mantenir ahir el guió de la campanya i de la nit electoral i va insistir en la necessitat de configurar un govern d’esquerres “ampli i transversal”, malgrat que ERC insistís de nou ahir que no formaria govern amb el PSC, i que el candidat socialista, Salvador Illa, reiterés que es presentarà per ser investit. La cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach, traspassava la pressió als republicans perquè aixequin el vet als socialistes apel·lant a “la col·laboració generosa” que ja havien demostrat permetent la investidura de Pedro Sánchez i l’aprovació dels pressupostos de l’executiu espanyol o convertint-se en socis de facto a l’Ajuntament de Barcelona. “ERC té un discurs i després fa una altra cosa”, insistia Albiach per reclamar que les dues formacions que han aconseguit més diputats es deixin de “vets estèrils” i, en concret als republicans, que no tornin a formar un govern independentista amb JxCat que “saben que no prosperarà”.

Paradoxalment, i després de criticar els vets encreuats i de reivindicar que els resultats demostren que hi ha una majoria que aposta pel diàleg com a solució del conflicte i per “construir un país d’acord amb uns valors republicans”, va tancar la porta a la proposta de la “via àmplia” d’ERC descartant emfàticament qualsevol acord que inclogui la candidatura de Laura Borràs. “Som incompatibles en termes ideològics i de valors republicans”, va assegurar Albiach.

Descartada aquesta via, la recepta dels comuns per no quedar exclosos implica formar un tripartit poc viable a hores d’ara, però també explorar “moltes fórmules” de govern, que no va voler especificar, aprofitant que hi ha “el Parlament més d’esquerres de la història de la democràcia”. Albiach també va apel·lar a no “perdre la potència” que significa tenir una majoria que aposta pel diàleg per “interlocutar i resoldre el conflicte”, just el mateix dia que la fiscalia recorria contra la classificació en tercer grau dels presos polítics, i es comprovava que no s’ha avançat en l’indult, la reforma del Codi Penal del delicte de sedició ni en la llei d’amnistia.

Els comuns aposten per negociar possibles aliances fora dels focus mediàtics i responsabilitzaran el PSC i ERC si s’arriba a una repetició electoral.

LA FRASE

Mai ha sortit de la meva boca la paraula ‘tripartit’. Hem dit que les fórmules podien ser moltes
Jéssica Albiach
CAP DE LLISTA D’EN COMÚ PODEM

Salut posa el 14-F de model per fer activitats segures

REDACCIÓ

El coordinador de la Unitat de Covid-19, Jacobo Mendioroz, va situar el dispositiu del 14-F com a “model” a seguir per fer activitats “molt més segures” i evitar el descontrol de la pandèmia.

CCOO i la UGT volen evitar “escenaris de bloqueig”

REDACCIÓ

CCOO i la UGT van fer una crida perquè es formi un govern de manera “urgent” i “evitar escenaris de bloqueig pel fet de demanar coses impossibles”, tot i admetre la complexitat dels pactes. Els seus dirigents, Javier Pacheco i Camil Ros, van dir a l’ACN que el “viratge” a l’esquerra del Parlament s’ha de traduir en un “canvi de rumb” de la política, encara que es revalidi l’executiu d’ERC i JxCat.

Denúncia per una concentració no autoritzada de Vox

REDACCIÓ

Els Mossos van aixecar una acta de denúncia a Vox la nit electoral per haver fet una concentració no autoritzada a la Gran Via de Barcelona, que prèviament havia estat denegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona