Política

Triomf històric d’Esquerra a Tarragona

El PSC recupera bona part dels vots prestats a Ciutadans

Junts es manté i Vox deixa, per primer cop, el PP fora

Per primera vegada a la història, Esquerra Republicana va estrenar ahir victòria a la circumscripció de Tarragona en unes eleccions al Parlament de Catalunya. El 2017, l’independentisme del Camp i l’Ebre va veure com Ciutadans hi guanyava, tot concentrant bona part del vot tradicional dels socialistes en la segona àrea metropolitana del país. Clarament, ahir una part d’aquests votants van tornar a confiar en el PSC, que fins i tot va recuperar uns 2.000 vots. Malgrat això, els republicans no sols van resistir, sinó que van treure 13.000 vots al PSC. Això sí, l’abstenció va clavar queixalada sobretot en les files dels dos grans partits que han format fins ara govern de la pandèmia, que van perdre en conjunt 80.000 vots abstencionistes. Pels republicans, els resultats d’anit també consoliden l’avanç de l’estratègia de transversalitat del sobiranisme, que ja es reflecteix també en el govern de la ciutat de Tarragona des de les passades municipals. Així, la cap de llista d’ERC, la periodista vallenca Raquel Sans, va comparèixer anit amb l’alcalde tarragoní, Pau Ricomà, i el número 4, l’exsocialista David Castillo: “Estem molt i molt satisfets. Tarragona és republicana. L’estratègia per fer créixer l’independentisme ampliant la base ha superat el 50%, malgrat la repressió i el desgast del govern en pandèmia”, va afirmar Sans.

Junts per Catalunya va repetir en el vallenc Albert Batet, un home molt proper al president Puigdemont, candidat, i va aconseguir mantenir els 4 diputats. A la demarcació, però, la pugna entre els dos partits independentistes, la van guanyar els republicans. Junts va davallar fins al tercer lloc a Reus, ciutat que malgrat tenir alcalde del PDeCAT i cap de llista reusenc va ser la instantània de la derrota del partit de Mas. A la ciutat de Tarragona, ERC ha quedat a quatre punts dels vencedors, els socialistes. La CUP es va treure l’espina i ara sí que entra al Parlament. Tot i haver perdut gairebé la meitat dels vots, el tortosí Jordi Jordan van aconseguir retenir l’escó pels comuns. La marxa del tarragoní Alejandro Fernàndez com a candidat nacional del PP i l’embat de l’extrema dreta han deixat, per primer cop, el PP sense representació. La imponent desfeta de Ciutadans, l’ha deixat solament amb l’escó per al veterà Matías Alonso. L’aterratge de Vox a la circumscripció ha estat fort, 2 diputats i uns 25.000 vots. A més de les ciutats, l’extrema dreta ha sumat suports escampats també als petits municipis, tot erigint-se en contrapès clar extrem a l’independentisme que s’ha impostat a les comarques tarragonines.

LA XIFRA

6.000
vots
menys que en les eleccions al Congrés del 2019 ha obtingut Vox a la demarcació de Tarragona, 26.000.

LA FRASE

Estem molt satisfets. Tarragona és republicana i confirma l’estratègia de créixer ampliant la base
Raquel Sans
CAP DE LLISTA D’ERC A TARRAGONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC de Figueres reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal declara il·legals els nous poders de la policia britànica

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona
guerra a gaza

Brussel·les respecta la “independència” del TPI

barcelona
política

Junts es proposarà com la “veu” catalana a Europa

barcelona
política

Riba fa una crida a votar a les europees per no afavorir l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Set palestins morts i 12 ferits en una batuda israeliana a Jenin

barcelona