Política

Borràs: “Ara toca, ara hem d’anar més lluny que mai”

Junts perd dos escons però estalona ERC, a qui reclama treballar units perquè aquesta majoria tingui “conseqüències polítiques”

El missatge és “nítid” i els electors “tossuts”, afirma Borràs

“Avui és més difícil que mai però hem d’anar més lluny que mai”, afirmava la candidata de Junts, Laura Borràs, un cop coneguts els resultats i després d’haver parlat amb els líders d’ERC i la CUP, Pere Aragonès i Dolors Sabater, per “començar a treballar plegats”. Borràs considera que el missatge de la ciutadania era “nítid” i els electors “tossuts”, “malgrat els desacords, la pandèmia i la repressió”, apuntava la candidata. Borràs va reclamar que aquest resultat a les urnes “tingui conseqüències polítiques al govern i al Parlament”. Abans de Borràs va intervenir el president Carles Puigdemont. “Hem d’intentar traduir de forma explícita aquesta majoria d’escons i vots i demostrar al món que l’independentisme ha sobrepassat la repressió, és el nostre deure”, assegurava ahir el president a l’exili. “És impossible fer política sense parlar d’independència”, hi afegia.

Des d’aquesta mitjanit Junts i ERC estan obligats a entendre’s i a pactar un full de ruta després del resultat aconseguit pel bloc independentista que, per força, hauria d’allunyar l’ombra d’unes segones eleccions. Si més no aquesta és una lectura coherent amb el missatge que les dues formacions han llançat durant la campanya electoral.

La directora de campanya Elsa Artadi es mostrava optimista ja a les 9 del vespre. “Aquesta nit Junts farà història i tindrem la primera presidenta de Catalunya”, assegurava. Va anar de poc. Al llarg de l’escrutini, el frec a frec entre Junts i ERC va ser una constant, tot i que per nombre de vots els republicans sempre es van situar al capdavant. Si el 2017 a les dues formacions els separaven uns 12.000 a favor de Junts, en aquestes eleccions la diferència és de 34.618 a favor dels republicans.

Junts es va quedar a un escó d’ERC i a dos menys dels resultats obtinguts en les eleccions del 21 de desembre del 2017. Uns resultats que, tot i que els permet afrontar unes negociacions des d’una posició de força, el que és clar és que aquest cop l’equip de Puigdemont perd la presidència. Fins al final de l’escrutini, Junts no va voler fer declaracions del camí a seguir, si bé va destacar que eleccions rere eleccions “hi ha un empat que no es desfà” amb els republicans, hi afegia Artadi. Junts trobava a faltar els vots del PDeCAT.

Aquest cop, i respecte als comicis del 2017, ERC i Junts es van intercanviar els papers. Tanmateix, el fet que el bloc independentista hagi aconseguit els millors resultats i per primer cop hagi superat el 50% dels vots donava ales a la formació de Junts i permetia tenyir la petita pèrdua d’escons i que la seva estratègia hagi quedat al darrere de la republicana. La negociació, però, serà dura.

Fins al final de l’escrutini i amb el 90% escrutat, Junts es barallava amb el PDeCAT per aconseguir un escó més a la demarcació de Lleida. Els de Chacón no van aconseguir representació.

Junts estalona ERC en nombre d’escons, n’ha aconseguit 33, amb 544.320 vots. Tot i que es fa difícil comparar les xifres d’aquestes eleccions amb les del 2017 per l’escenari de pandèmia, cal assenyalar que Junts ha perdut uns 400.000 vots que s’han quedat a casa per la pandèmia o emprenyats. La pèrdua s’ha registrat a les demarcacions de Barcelona, ara amb 16, i Lleida, on es queden amb 5. Mantenen els 7 de Girona i i els 4 de Tarragona.

LES FRASES

És impossible fer política sense parlar d’independència, hem sobrepassat la repressió
Carles Puigdemont
president a l’exili
Avui és una oportunitat històrica perquè hem superat el 50%. Ara hem de gestionar l’heroïcitat
Ja he trucat a ERC i a la CUP per començar a treballar plegats
Laura Borràs
Candidat de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot