Política

L’abstenció assoleix un rècord històric del 46,4%

Les mesures de seguretat sanitària en el context de pandèmia no eviten que gairebé la meitat dels electors renunciïn a acudir a les urnes

La inhibició dels votants supera el màxim del 1992

Les eleccions al Parlament van marcar ahir un rècord d’abstenció que es va atansar a la cota psicològica del 50%, ja que va ser del 46,4%, una manca de participació que va superar l’abstenció màxima registrada fins ara en uns comicis a la cambra catalana. Havia estat durant les eleccions del 1992, quan van deixar d’acudir a les urnes més d’un 45% del cens de votants. La dada d’ahir resulta especialment colpidora comparada amb la dels últims comicis, els del 2017, just després de l’aplicació del 155, quan l’abstenció no va arribar ni al 21%, i en els anteriors, el 2017, amb prou feines havia superat el 25%.

A banda de les esmentades eleccions del 1992, en les quals CiU va revalidar per quarta vegada la seva hegemonia al Parlament amb majoria absoluta, també va caldre anotar una abstenció remarcable el 2006, convocatòria en què les votacions van donar pas al segon tripartit, presidit per José Montilla, i que van registrar una abstenció del 44%. També per sobre del 40% d’electors que van renunciar a votar es van situar els comicis següents, el 2010, en què Artur Mas va recuperar l’executiu per a CiU.

Que l’abstenció podia ser històrica s’havia intuït durant tota la campanya, i es va confirmar ahir a mesura que s’anaven comunicant les dades de participació, a despit de les mesures de seguretat sanitària. Així, per exemple, cap a la una del migdia, la participació dels votants ja s’entreveia escassa: era d’un 22,8%, quan en la jornada electoral del desembre del 2017, en el mateix moment de la jornada s’havien afanyat a anar a votar un 34,6% dels electors.

A aquella hora, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, es mostrava prudent davant la premsa valorant la baixa afluència a les urnes durant el primer tram de la jornada, i assenyalava diferents motius que podrien estar alentint el ritme de votació, començant pel context de pandèmia, que ja ha delmat la participació en altres països i territoris on s’han celebrat eleccions.

Solé també indicava la recomanació que les tres primeres hores de votació, fins a les dotze del migdia, estiguessin reservades a les persones més vulnerables. El conseller semblava esperançat que el vot per correu pal·liaria una part de la sagnia de votants, un dels fantasmes que planen sobre totes les eleccions pel que resta de legitimitat als representants triats.

Malgrat tot, quan es va tancar el recompte les dades van confirmar que totes aquestes circumstàncies, sobretot el temor al contagi i possiblement també el cert desinterès o el desencant per part de l’electorat, no sols havien frenat l’afluència als col·legis en determinades franges horàries, sinó que van determinar tota la jornada. Més realista s’havia mostrat Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, que a dues hores de tancar els col·legis, ja apuntava al seu compte de Twitter que “amb sort” s’assoliria un 55% de participació.

LES XIFRES

25,5
punts
separen la participació d’ahir, un 53,5%, del rècord màxim del 79,1% dels últims comicis, els del 2017.
45,1
per cent
, registrat en les eleccions al Parlament el 1992, era el rècord màxim d’abstenció assolit fins ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona