Política

Cs viu un daltabaix inaudit que l’arrossega a una crisi

La formació taronja es dilueix al cinturó metropolità, perd fins a 30 diputats en total, i passa de ser la primera força al Parlament a la setena

Els resultats deixen tocat el lideratge de Carrizosa

Quan va arrencar aquesta campanya electoral tan insòlita, un dels rivals més caparruts als quals s’enfrontava Ciutadans eren les enquestes. No n’hi havia cap que no els augurés una davallada, que els deixava entre els 12 i els 16 escons –fins ara en tenien 36– depenent del moment o de qui feia, o cuinava, el sondeig. Ahir, però, i tan bon punt es van començar a saber els primers resultats, tots els dirigents i militants del partit taronja, tots, haurien signat aquelles previsions que, aleshores, eren vistes com poc menys que una catàstrofe. I és que, al final, el càstig electoral va ser molt més concloent. De ser primera força al Parlament, la formació s’ha quedat ara amb tot just sis representants que l’arraconen fins a la setena posició a la cambra. Una desfeta sense pal·liatius que ja ha provocat que la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, hagi convocat d’urgència el comitè executiu avui a la tarda, per intentar contenir el que ja és una crisi en tota regla.

La desmobilització s’ha acarnissat especialment amb la candidatura encapçalada per Carlos Carrizosa. En els comicis del 2017, i quan el procés sobiranista es trobava en un dels moments de màxima efervescència, la llista encapçalada aleshores per Arrimadas va aconseguir aglutinar el vot unionista, especialment a tota l’àrea del cinturó metropolità. En municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Cornellà, per posar només alguns exemples, va ser la força més votada amb percentatges que van superar el 30%. Ahir, però, en la majoria d’aquestes poblacions va recular fins a la cinquena posició, o més enrere. El PSC ha estat el partit que més s’ha beneficiat de la caiguda de vot dels taronges, sobretot en aquesta anella que voreja la capital catalana. Vox ha estat un altre contrincant que se li ha menjat espai, sobretot entre el seu electorat del 2017 més accentuadament espanyolista.

Tan bon punt la nit d’ahir es va confirmar el cataclisme, la cúpula de Ciutadans va reunir-se a Barcelona per pactar el missatge que havien de difondre ateses les circumstàncies. Si bé el lideratge intern de Carrizosa està obertament en discussió –un sector del partit encara no ha acabat de digerir del tot bé que fos candidat quan l’escollida per primàries va ser Lorena Roldán–, ahir es va evitar prendre decisions en calent, tot i que hi havia el rumor de dimissions, no confirmades, entre els responsables de campanya. Ja entrada la nit, i en la compareixença de rigor davant els mitjans per valorar els resultats, tant Carrizosa com Arrimadas van evitar l’autocrítica, tret d’una única referència del primer, que va manifestar: “No hem sabut mobilitzar el nostre electorat.” Feta aquesta lectura, l’un i l’altre van assenyalar que amb la nova composició del Parlament, amb una majoria independentista ampliada, continuaran exercint una tasca d’oposició, tot i que forçosament haurà de ser més limitada.

LES FRASES

No hem sabut mobilitzar l’electorat constitucionalista com nosaltres hauríem volgut... El separatisme tindrà més majoria
Demostrarem que des de la centralitat, i la moderació, també es pot defensar la convivència
Carlos Carrizosa
Candidat de ciutadans
Amb els resultats a la mà venen anys durs perquè el separatisme ha reforçat els seus resultats
Inés Arrimadas
presidenta de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona
guerra a gaza

Brussel·les respecta la “independència” del TPI

barcelona
política

Junts es proposarà com la “veu” catalana a Europa

barcelona