Política

El Govern atribueix la baixa participació a la Covid, les franges i el vot per correu

El conseller Solé considera que la baixada de 12 punts és “assimilable” a la d’altres comtesses internacionals fetes durant la pandèmia

Assegura que és “aviat” per fer una anàlisi profunda de les dades

El Govern ha atribuït el descens de 12 punts en la participació a les 13.00 hores d’aquest 14-F al context de pandèmia, el fet que s’ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc i a l’increment del 350% del vot per correu. Així ho ha indicat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és “assimilable” a la d’altres comtesses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és “aviat” per fer una anàlisi profunda però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores. A les 13.00 hores la participació era del 22,78% (34,69% el 2017).

Solé ha afirmat que en el context de pandèmia era “previsible” la davallada en la participació però ha insistit que tothom podrà exercir el seu dret a vot en el que queda de jornada i l’anàlisi s’haurà de fer al final de la mateixa.

El conseller ha explicat que s’han produït algunes incidències però vinculades a temes logístic i organitzatius. Entre aquestes, n’hi ha hagut alguns casos en que han fet falta els suplents per formar les meses però desconeixia si finalment s’havien produït moviments de suplents entre meses com havia autoritzat la Junta Electoral i quants. Solé ha garantit també que totes les meses han tingut a temps tot el material de protecció establert als protocols del Prociat.

Pel que fa a les cues que s’estan formant en alguns col·legis, ha recordat que ja estava previst i que per això s’estan fent al carrer i senyalitzades, per reduir així el risc de contagi per la covid.

A l’espera de la decisió de la JEC sobre el retard

Pel que fa a les meses que s’han constituït amb retard, de fins a una hora en alguns casos, Solé ha explicat que la Junta Electoral Central està “valorat aquesta casuística” en una reunió i estan a l’espera de conèixer la seva decisió. Amb tot, ha afirmat que per la informació de que disposen, a les circumscripcions de Lleida, Girona i Tarragona no hi ha d’haver cap problema per complir l’horari habitual –de 9 a 20.00 hores-, però ha reconegut que a Barcelona hi ha “alguns casos concrets que caldrà valorar què decideix la junta”.

D’altra banda, i com ja ha indicat a primera hora, sí que es preveu un retard en la comunicació de les dades perquè és previsible que el recompte sigui més lent de l’habitual. “Primer de tot és la seguretat”, ha manifestat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona