Política

Crida gironina a la participació

Front comú de partits polítics, sindicats i Òmnium del Gironès perquè els gironins vagin a la manifestació de Barcelona

La presidenta d'Òmnium Cultural del Gironès, Gemma Clarissó, va animar els gironins a ser dissabte a les 6 a Barcelona per participar en la manifestació convocada per l'entitat. Una marxa que ha de servir «per expressar el nostre desacord amb aquesta sentència», va dir. Clarissó va assenyalar que la sentència del TC suposa «un atac a la sobirania del poble de Catalunya i la democràcia i un trencament unilateral del pacte Catalunya-Espanya».

La presidenta de l'entitat considera que la polèmica generada sobre el lema i la disputa amb Montilla per si ha d'encapçalar la manifestació o fer-ho el lema Som una nació. Nosaltres decidim pot suposar que encara més ciutadans decideixin fer-hi cap «perquè mostra la independència d'Òmnium». Per això, l'entitat es referma que la pancarta amb el lema encapçali la manifestació «perquè tothom s'hi pot sentir representat». En l'acte conjunt d'ahir també hi va participar el PSC, que, tot i això, va expressar la seva voluntat «d'acompanyar el president José Montilla a la manifestació i des del darrere d'una senyera». La primera secretària de l'agrupació local del PSC a Girona, Glòria Plana, va dir: «Per responsabilitat institucional hem d'acompanyar el president i la resta de presidents.» També hi van anar representants de CiU, ERC, ICV, CUP, UGT i Comissions Obreres.

Òmnium tanca el debat i la negociació i assegura que «tal com es va decidir i consensuar» hi haurà el lema al capdavant de la manifestació. Clarissó va detallar que al final del recorregut es preveu la participació de l'Orfeó Català que cantarà Els Segadors mentre vagin arribant els manifestants.

Més de 20 autocars

Òmnium ahir ja tenia confirmats una quinzena d'autocars que l'entitat ha omplert per a la manifestació, als quals caldrà sumar-hi els organitzats per partits polítics i ajuntaments. Això fa que amb seguretat se superin la vintena d'autocars procedents d'arreu de les comarques gironines, a més dels molts ciutadans que s'espera que hi vagin amb cotxe o transport públic.

La CUP vol que Girona s'alliberi de la Constitució

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) proposa que Girona es declari municipi «moralment alliberat de la Constitució Espanyola», seguint els passos iniciats pel Port de la Selva. Per això, la plataforma independentista va entrar al registre municipal ahir una moció per fer aquest pas simbòlic arran de la sentència del Tribunal Constitucional en referència a l'Estatut. En el text es recorda que la resolució de la setmana passada evidencia «el fracàs de la via estatutària i el pacte constitucional que ha regit les relacions entre Catalunya i Espanya durant les darreres dècades». El portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, considera que ja ha passat el temps de l'autonomisme o el federalisme i que la independència «és ja una opció real que retorna la dignitat a la ciutadania catalana». La CUP no té representació municipal, això suposa que si cap grup no fa seva la proposta no s'acabarà debatent en el ple previst per dimarts vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona