Política

Els ajuntaments preparen simulacres per ensenyar a votar en temps de Covid-19

Terrassa elabora un vídeo didàctic que emetrà a les xarxes

La junta electoral estudia cridar voluntaris per cobrir possibles vacants a les meses

Hi ha temes de sobres perquè La Trinca torni a fer una cançó sobre el fet inèdit de votar, inèdit perquè mai s’ha cridat la població a exercir el dret a vot posant en risc la seva salut. La situació és tan inèdita que les administracions públiques estan posant en marxa tot tipus de mesures noves, com ara el cas de simulacres electorals.

Una desena de municipis de Catalunya faran proves abans del dia 14 per comprovar que la disposició dels col·legis electorals és segura per al trànsit de les persones, sense amuntegament ni contactes. Aquest és el cas de Terrassa, que farà una filmació de la disposició dels col·legis per emetre’l per les xarxes.

Els ciutadans es trobaran no només amb canvi de col·legi electoral –a Barcelona, per exemple, el 37% dels electors votaran en un emplaçament diferent a l’habitual–, sinó que hauran d’aplicar també rutines diferents. L’Ajuntament de Barcelona, per exemple, ha disposat que per evitar el contacte amb els DNI i els sobres dels votants, aquests hauran de dipositar el carnet damunt una safata, per ser llegit per la mesa, i després introduiran ells mateixos el sobre a l’urna.

Tot i els grans esforços fets per les administracions, hi ha un factor que sembla difícil de controlar, i és la repercussió que tindrà en el normal desenvolupament de la jornada electoral la renúncia de centenars de persones que han estat cridades a formar mesa. Des de la junta electoral es va reconèixer ahir que si una persona que ocupi el càrrec de president o vocal es contagia durant les votacions té dret a presentar una demanda i exigir responsabilitats a l’administració.

Amb data de 3 de febrer s’han presentat un mínim de 16.489 excuses de persones a les meses electorals, segons el recompte del TSJC, que no inclou les juntes electorals de la demarcació de Girona. Destaca les 8.000 renúncies presentades a Barcelona, les 1.100 a Terrassa i les 1.106 de Granollers.

El primer que cal fer davant aquesta situació és resoldre la gran quantitat d’al·legacions que s’han presentat fins ara, feina que podria ser assumida per un col·lectiu de metges amb coneixement sobre la Covid-19. Una de les possibilitats que s’estan estudiant per fer front a aquesta possible deserció ciutadana és la utilització de voluntaris que podrien suplir les absències. Aquesta possibilitat va ser apuntada ahir per un responsable de la junta electoral a Barcelona a l’emissora RAC1.

Els voluntaris ja es faran servir per controlar que als col·legis electorals es respectin les mesures de seguretat i higiene. A Barcelona s’ha creat un equip de mil voluntaris, nombre suficient per les necessitats que hi ha. A la capital del país, com altres ciutats, s’habilitaran com espai de votació edificis singulars que fins ara mai havien acollit col·legis electorals. Un d’aquests espais seran les instal·lacions del FC Barcelona.

Més d’un milió de catalans no poden votar

La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el sindicat popular de venedors ambulants Top Manta han posat en marxa la campanya #1MiliódeVots per denunciar que més d’un milió de catalans no podran votar en aquestes eleccions del 14 de febrer perquè no tenen la nacionalitat espanyola. Les tres entitats alerten que es tracta d’una clara vulneració dels drets fonamentals i d’un incompliment flagrant de les directrius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que recorda que el sufragi actiu no és un privilegi, i que en una democràcia consolidada no es pot discriminar. Com s’ha fet en altres ocasions, la campanya #1MilióDeVots demana a aquells ciutadans que no tinguin previst votar que es mobilitzin i cedeixin el vot a persones migrades que no el tenen reconegut. Concretament, les persones sense dret a vot per la manca de nacionalitat espanyola són 1.159.000 persones, i aquest fet té especial incidència a les comarques de Girona o de Lleida, on es calcula que dos de cada deu catalans no podran votar.

Des de Volem Acollir denuncien que “no és sostenible que un 15% de la ciutadania no pugui decidir el futur del país”, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat: “Volem un país on votar, decidir el futur democràticament, deixi de ser un privilegi per ser un dret fonamental del conjunt de la ciutadania, hagi nascut on hagi nascut.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona