Política

Més d’una desena d’ajuntaments preparen simulacres de les eleccions abans de la jornada electoral

El Govern fa una crida els consistoris a fer proves pilot per donar més seguretat als electors

Més d’una desena d’ajuntaments han decidit fer un assaig previ al 14 de febrer tenint en compte les mesures anticovid.

En una entrevista a ’El Matí de Catalunya Ràdio’, el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, ha explicat que es tracta d’una iniciativa mai vista i que s’ha proposat a diversos ajuntaments. “Ens consta, a través d’alguns dels delegats del govern, que alguns ajuntaments ja estan planificant simulacres, com l’ajuntament de Terrassa. Evidentment no tindran les urnes, però posaran tots els paraments, com si fos el dia 14, per gravar-ho i ensenyar-ho als seus ciutadans”, ha afegit.

El 14-F s’aplicaran mesures i novetats com, per exemple, locals nous on mai s’havia votat fins ara, organitzar les cues per evitar aglomeracions o ensenyar als membres de les meses a posar-se els Equips de Protecció Individual (EPI) per a l’última franja de votació de 19 h a 20 h.

Peña-López ha subratllat que és especialment important que els simulacres es difonguin per mitjans de comunicació i xarxes socials, perquè creu que els electors que poden tenir por d’anar a votar confiaran en els seus ajuntaments quan vegin com es votarà aquesta vegada. En aquest sentit, insisteix que anar a votar el 14 de febrer és més segur que anar a comprar el pa o anar amb metro.

Pel que fa a l’allau d’al·legacions que estan arribant a les Juntes Electorals provincials, ha dit que el Govern posa al servei metges forenses per ajudar a destriar la documentació que presenten els ciutadans que han rebut una notificació per ser membres d’una mesa electoral. Es tracta, segons Peña-López, d’identificar quins són els raonaments objectius per quedar exclòs d’una mesa. Tot i la situació, el director general responsable de processos electorals s’ha mostrat convençut que el dia de les votacions hi haurà 9 persones per mesa entre titulars i suplents. I ha garantit que tothom hi està treballant “al màxim” des de les Juntes Electorals fins al Govern i els ajuntaments. Peña-López ha explicat que s’avisarà als titulars de les meses i als primers suplents perquè es vagin a fer el test d’antígens entre el 9 i el 14 de febrer als seus CAP.

El director general ha celebrat que unes 44.000 persones ja han votat per correu i que les sol·licituds per fer-ho registrin màxims històrics amb 213.000 peticions quan encara no ha acabat el termini, que finalitza divendres. Per contra, ha lamentat que el vot de catalans residents a l’exterior hagi caigut a gairebé la meitat i n’ha responsabilitat al vot pregat. És a dir, al sistema actual que fa que les persones a l’estranger hagin de demanar el dret a votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona