Política

Tres pobles més s'uneixen al Port de la Selva i «s'exclouen moralment» de la Constitució

Sant Pere de Torelló i Tarrés ja han aprovat la mateixa moció i Vilamaniscle té previst fer-ho la setmana que ve

El Port de la Selva va ser el primer a declarar-se «moralment exclòs» de la Constitució Espanyola, però no ha estat l'únic. Diverses poblacions d'arreu del territori català s'estan afegint a la iniciativa del poble alt-empordanès i estan aprovant la mateixa moció en protesta contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Vilafranca del Penedès ja ho va fer dilluns mateix i ahir es va saber que també s'hi adherien Sant Pere de Torelló, Tarrés i Vilamaniscle.

En el cas de Sant Pere de Torelló, l'Ajuntament ha acordat adherir-se «a l'acord adoptat per l'Ajuntament del Port de la Selva, declarant igualment el municipi de Sant Pere de Torelló moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució Espanyola, com un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica en resposta a una sentència humiliant».

A Tarrés, ahir al vespre van aprovar una moció que és exactament igual a la del Port de la Selva, amb els vots de l'equip de govern (ERC), mentre que, a Vilamaniscle, l'alcalde, Ramon Bonaterra (CiU), presentarà la moció en el ple de l'Ajuntament la setmana que ve.

Mocions a Roses, la Jonquera i Fornells

m.v. / j.n

Tots els grups de l'Ajuntament de Roses, excepte el del PP, van donar suport ahir a una moció en contra de la sentència del Constitucional contra l'Estatut. L'acord es va aprovar amb els vots de CiU, el PSC, GIR, ICV i ERC. Entre les afirmacions que es fan en la moció, es diu que «la sentència posa punt final al pacte existent fins al moment entre Catalunya i Espanya» i que «tanca la via autonòmica i obre un nou procés emmarcat en el dret a decidir». Es rebutja la sentència i s'assegura que el text és plenament constitucional. També anima tothom a participar en la manifestació que ha convocat Òmnium Cultural.

La Jonquera i Fornells

L'Ajuntament de la Jonquera té previst també aprovar una moció contra la sentència del TC sobre l'Estatut en el ple que es farà dijous. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Cabezas, és un text consensuat per CiU, el PSC i ERC que dóna suport a les iniciatives que puguin sorgir al Parlament de Catalunya i anima a assistir a la manifestació del 10 de juliol. En el mateix sentit actuarà l'Ajuntament de Fornells. Els grups representats en el ple, CiU i ERC, han consensuat una moció en què es rebutja la sentència del Constitucional i es convida els fornellencs a participar en la manifestació de dissabte. A més, s'hi demana la unió de totes les forces polítiques per defensar la voluntat del poble català.

El govern considera «fora de lloc» les mocions

m. bataller

«Una mica insòlit» i «fora de lloc». Aquestes van ser les dues expressions que ahir va fer servir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que actuava com a portaveu del govern, per qualificar les mocions que han aprovat diversos ajuntaments catalans en què es declaren «moralment exclosos de la Constitució» arran de la resolució del TC. L'executiu considera que aquests consistoris han anat massa lluny.

D'altra banda, la plataforma de càrrecs electes sobiranistes, Decidim.cat, ha enviat una moció als ajuntaments perquè expressin «el rebuig del món local a la sentència del Tribunal Constitucional i el suport exclusiu a la voluntat que emana de la ciutadania». L'entitat també dóna suport als municipis que s'han desmarcat de la Constitució, tot i que en la declaració que han tramès als consistoris no fan cap menció a aquest controvertit aspecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona