Política

El Port de la Selva es declara “moralment exclòs” de la Constitució Espanyola

Tots els grups municipals, inclòs el PSC, consideren que "ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya"

Qualifiquen la sentència del TC “d'humiliant”

Tots els grups municipals d'El Port de la Selva han aprovat un text que declara el municipi “moralment exclòs” de la Constitució espanyola en resposta a la sentència de l'Estatut de Catalunya. Pels set regidors del consistori, inclòs el del PSC, "ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya".

L'escrit critica durament la resolució del Tribunal Constitucional, qualifica “d'humiliant” i considera que redueix a un “text de mínims” la carta magna catalana. Per això, l'Ajuntament es desvincula de la Constitució “en un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica”.

Aquesta declaració, votada en un ple extraordinari, ha tingut el suport de tots els regidors de la corporació, 4 de CiU, 2 d'ERC i 1 del PSC. I és que, en paraules de l'alcalde, Genís Pinart (CiU), “el sentiment del poble passa per sobre dels partits”.

Segons Pinart, “al poble es respira un sentiment de vençuts propi d'una altra època i això s'ha de canviar”. L'alcalde ha detallat també que el text aprovat “s'ha anat matisant perquè tothom s'hi sentís còmode amb ell”.

A més, l'únic que fa el consistori, en opinió de Pinart, és interpretar la voluntat del TC. “Ells mateixos ens han exclòs de l'àmbit de la Constitució; per això hem cregut oportú fer aquest pas endavant”, ressalta l'alcalde.

El text signat indica que la sentència del TC “retalla molt greument l'Estatut en qüestions clau per a l'autogovern català com ara la llengua, la justícia i el finançament. Tenint en compte que la carta magna catalana és ja un text de mínims”, la conclusió evident que se'n desprèn “és que les aspiracions d'autogovern de la nació catalana no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol, que té aquest tribunal deslegitimat com a intèrpret únic i vinculant de la Constitució espanyola”.

Però no només això. El consistori considera que la reforma de la Constitució espanyola amb l'objectiu de fer-hi possible l'encaix de les aspiracions d'autogovern catalanes és del tot impossible, atès que requeriria el suport de dues terceres parts de les Corts espanyoles, “una cambra dominada pels mateixos partits espanyols que van retallar l'Estatut aprovat a la Cambra catalana per una amplíssima majoria o que el van recórrer després al Tribunal Constitucional, i que han designat els membres d'aquest tribunal polític fet a la seva mida”.

El text, acaba amb una crida als veïns del Port de la Selva, en particular, i als ciutadans de Catalunya, en general, “a participar massivament als actes públics en contra d'aquesta sentència i en defensa de l'exercici del dret d'autodeterminació del poble català”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona