Política

Els lletrats del Congrés deixen el PSOE sense excusa per no investigar el rei

El PSOE va perdre ahir la coartada per continuar vetant la creació d’una comissió d’investigació al Congrés sobre el rei. Els lletrats de la cambra baixa recomanen ara admetre a tràmit la petició de comissió d’investigació presentada per Podem. Així ho van anunciar ahir els socis de govern del PSOE a través de Twitter. “Ja no hi ha excuses: o s’està amb la veritat o s’està amb la impunitat”, deia l’escrit de la formació morada, que hi afegia: “Tots els partits de l’arc parlamentari haurien de donar-hi suport [a la comissió] per higiene democràtica.” La mesa del Congrés ha rebutjat fins ara totes les peticions d’investigació, al·legant els informes dels lletrats de la cambra en contra de la seva tramitació en considerar que la inviolabilitat del rei emèrit té efectes jurídics permanents, més enllà de la seva abdicació. La mesa del Congrés preveu reunir-se avui i debatre també avui la petició d’investigació presentada per Podem. El PSOE va anunciar que mantindria el seu vet en contra. Els motius esgrimits per mantenir el vet són que la decisió dels lletrats no és vinculant i que el Congrés no té entre les seves atribucions investigar el cap o excap d’estat.

Rei de per vida

D’altra banda, Joan Carles de Borbó conservarà de manera vitalícia el títol de rei amb caràcter honorífic que va adquirir després de la seva abdicació en Felip VI. Així ho defensa el govern espanyol en resposta a una pregunta escrita del senador de Compromís Carles Mulet. El senador valencià va preguntar a l’executiu si pensava modificar el reial decret que nomena Joan Carles I rei amb caràcter honorífic després de l’abdicació. El govern presidit per Pedro Sánchez respon que el pare de Felip VI mantindrà per a tota la vida el títol. En la seva resposta parlamentària, el govern compara la situació amb les de Bèlgica, Luxemburg i el Japó, on els seus anteriors monarques conserven títols similars als que té el pare de Felip VI. El senador valencià va fer la pregunta vist “l’escarni públic internacional” pels presumptes negocis ocults a l’estranger del pare de Felip VI, que han dut la fiscalia del Suprem a obrir tres investigacions: per si va cobrar comissions per les obres del TAV a la Meca, blanqueig de capitals i ús de targetes opaques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona