Política

Puigdemont demana a Sánchez que “acati” la sentència belga i l’aprofiti per “trobar solucions”

El president del Consell per la República afirma que Espanya ha perdut la “batalla judicial” de l’extradició i té el deure “rectificar” i alliberar els presos polítics

L’avisa que Espanya te “un problema molt greu” amb el poder judicial

El president del Consell per la República Catalana, Carles Puigdemont, ha convidat el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, que aprofiti el cop de porta de la justícia belga a l’extradició de l’exconseller a l’exili Lluís Puig per “rectificar” i “trobar solucions” al conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

En un vídeo publicat a les xarxes socials, Puigdemont afirma que amb la decisió del Tribunal d’Apel·lacions de Brussel·les de denegar l’euroordre –que ha esdevingut ferma un cop la fiscalia belga ha desistit de presentar-hi recurs– “Espanya ha perdut la batalla de la nostra extradició”.

Puigdemont recorda que aquesta és la segona sentència ferma que els exiliats guanyen a Europa després que la justícia alemanya “dictaminés que no se’ns podia perseguir ni per rebel·lió ni per sedició”. Segons ell, la justícia europea els ha donat la raó sobre que Espanya “no pot garantir els nostres drets i no tindríem un judici just” a l’Estat.

Segons ell, ha estat “el govern espanyol i seu error a judicialitzar la política el que ha portat a la seva derrota europea”. És per això que demana a l’actual màxim responable polític de l’Estat espanyol que “acati” aquesta sentència i l’aprofiti per moure fitxa i alliberar els presos polítics.

“El govern espanyol té el deure de rectificar. Espanya té a la presó nou persones que no hi haurien de ser”, diu Puigdemont. El líder independentista considera que el govern i les institucions espanyoles són “directament responsables” d’aquesta situació i rectificar-la és un pas “imprescindible per trobar solucions polítiques”.

“Treguin de la presó, vostès que poden fer-ho, els presos polítics catalans. Tenen les eines per fer-ho i tenen la majoria parlamentària per fer-ho”, insisteix.

Puigdemont recorda a Sánchez que ell mateix es va comprometre “a desjudicialitzar aquest conflicte” i creu que “avui Europa li obre la porta a complir-ho”.

Pel president del Consell per la República, Espanya té “un problema molt greu” amb el sistema judicial i és “responsabilitat” del seu executiu “posar-hi remei”. “Mentre es mantingui la pulsió franquista i la influència de la ultradreta en el poder judicial, l’Estat espanyol no podrà garantir l’imperi de la llei per tothom, per igual i d’acord amb el rule of law de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona