Política

Els Estats Units es juguen el futur a Geòrgia i al Congrés

Els resultats de les eleccions per a les dues vacants del Senat definiran el marge de maniobra del govern de Biden

La sessió al Congrés per oficialitzar els resultats de les presidencials serà un examen a les institucions

Trump insisteix a denunciar frau i anuncia “sorpreses”

Els Estats Units estan vivint 48 hores fonamentals en l’àmbit polític, definitòries del futur a curt i a llarg termini de la democràcia nord-americana. A l’era de Donald Trump a la Casa Blanca, li falten menys de dues setmanes per abaixar el teló, però fins llavors encara ha de superar dos moments que seran cabdals: els resultats de les eleccions al Senat a Geòrgia d’ahir, i la verificació al Congrés de la victòria de Joe Biden d’avui.

Al fet extraordinari que un estat tingui dues vacants a la cambra alta i que totes dues s’hagin de decidir en una segona volta, s’hi afegeix la importància de ser decisiu per saber quin partit dominarà el Senat durant els primers anys de la presidència de Biden. Els resultats determinaran el marge de maniobra: controlar-lo no només facilitarà molt la confirmació dels integrants del seu gabinet i de nominacions de jutges federals, sinó que li permetrà sotmetre a votació totes les propostes legislatives que desitgi, aprofitant que els demòcrates tenen també el control de la Cambra de Representants.

Després d’algunes cues a primera hora, la jornada de votació va discórrer sense gaires problemes. En gran part, gràcies al massiu vot anticipat i per correu (tres milions, un 60% de la participació de la primera volta). Tal com va passar al novembre, és vist com un senyal positiu per als interessos dels demòcrates, que necessiten guanyar les dues curses per controlar el Senat.

En tancar aquesta edició, els col·legis electorals encara estaven oberts, i les enquestes, ajustadíssimes, albiraven la necessitat d’esperar durant moltes hores (fins i tot dies) per saber el resultat d’uns comicis en què els dos partits s’hi han deixat la pell i els diners (més de 800 milions de dòlars en anuncis, un rècord en matèria de curses al Senat). Els demòcrates necessiten guanyar les dues curses per garantir el sorpasso i controlar les dues cambres del legislatiu.

Un Congrés que, d’altra banda, avui viurà un dels dies més esperats de les últimes setmanes: la fi definitiva, dos mesos després, de les eleccions presidencials. La validació dels resultats dels comicis que van donar la victòria a Biden en una sessió que es preveu llarguíssima, en l’últim tentacle del pla de Donald Trump destinat al fracàs per intentar revertir la derrota que és incapaç d’acceptar.

La matinada de dimarts, l’encara president, que va anar a Geòrgia en el que havia de ser un impuls per als seus candidats al Senat, va dedicar més temps a insistir que no va perdre, que es nega a cedir el poder i que “hi haurà sorpreses”.

El que podria ser l’últim míting polític de la seva carrera es va convertir en un espectacle més de difusió de teories de la conspiració, només dedicat a insuflar idees paranoides i a prometre que el Congrés li donaria un triomf que li han negat les urnes, desenes de recomptes i mig centenar de demandes judicials fallides.

El que hauria de ser un acte cerimonial serà una batalla campal. Desenes de congressistes i una dotzena de senadors republicans han anunciat que objectaran els resultats de com a mínim tres estats, fet que provocarà que el Congrés comenci un procés tediós d’anàlisi i votació que es podria allargar durant moltes hores. Uns legisladors que, d’altra banda, no posen en dubte les mateixes eleccions que van guanyar i els van donar els càrrecs que tenen actualment.

L’única cosa que provocaran és la demostració de la divisió al Partit Republicà entre els qui encara són fidels al president i els qui han girat full, decisió que cada polític ha pres en funció dels càlculs estratègics que ha fet de cara al seu futur a curt i a llarg termini, posant a la balança si és més primordial continuar instigant el fanatisme trumpista o apostar per un intent de retorn a la normalitat institucional.

Trump, de moment, s’ha encarregat de passar la pressió al vicepresident Mike Pence, a qui ha atorgat un poder de rebutjar resultats que no li pertoca, ja que el seu paper avui serà purament cerimonial.

Al final, sigui avui o ben entrada la matinada de dijous, la sessió acabarà amb el vicepresident Pence reconeixent públicament la derrota de Trump i la seva pròpia davant l’òrgan representant del poble nord-americà.

LES XIFRES

3
milions
de persones han votat de manera anticipada en les eleccions al Senat a l’estat de Geòrgia.
800
milions
de dòlars s’han gastat el Partit Demòcrata i el Partit Republicà en la campanya de Geòrgia.

Manifestacions a Washington

Si el país afronta dos dies clau per al futur, la capital dels Estats Units viu immersa en 48 hores plenes de manifestacions de fanàtics pro-Trump, alguns de violents, que volen fer una última demostració de força i pressió als legisladors per evitar que el Congrés oficialitzi el triomf de Biden.

Milers de persones, tal com va passar al desembre, aterraran a Washington per defensar falses teories de la conspiració sobre frau electoral. Ahir hi va haver les primeres manifestacions, però la més important serà avui, en la qual està previst que Trump faci un discurs per encendre els ànims poques hores abans que s’obri la sessió al Congrés.

L’alcaldessa de Washington, en un moviment preventiu, va demanar als ciutadans que evitin anar al centre de la ciutat i a la Guàrdia Nacional, que estigui alerta. Els comerços de la capital van tornar a erigir taulons protectors de vidres i aparadors.

El mes passat els enfrontaments van acabar amb ferits greus. La presència segura de militants de moviments neofeixistes i milícies, com els Proud Boys, auguren una altra vegada violència i perill de xocs amb armes de foc; tot i estar prohibides a la ciutat, les xarxes s’han omplert de tècniques per camuflar-les. El líder d’aquest grup va ser detingut just en arribar a Washington, acusat de trencar un cartell de Black Lives Matter en una església afroamericana fa unes setmanes.

D’altra banda, una de les congressistes republicanes que estrena mandat, Lauren Boebert, va anunciar la intenció d’anar al Capitoli amb una pistola semiautomàtica carregada. La policia ja ha avisat que haurà de registrar-la per poder-ho fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona