Política

Junqueras, Sànchez i Turull apel·len a Estrasburg

El TEDH decidirà en els pròxims mesos si admet a tràmit els recursos, que ara estan en “un estadi preliminar” i no aborden la causa principal per l’1-O

Els presos independentistes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Turull han impugnat diverses decisions de la justícia espanyola davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Segons van confirmar ahir fonts del tribunal, Estrasburg ja té a les seves mans els primers recursos dels presos, tot i que no tracten de la causa principal de l’1-O, sinó d’altres danys col·laterals.

El líder d’Esquerra Republicana ha denunciat al Tribunal d’Estrasburg que l’Estat espanyol no li va deixar “exercir de diputat al Parlament l’any 2018” quan ja estava empresonat i pendent de judici, segons ha confirmat El Punt Avui. El Tribunal Constitucional (TC) va desestimar al febrer el recurs d’empara de Junqueras contra les interlocutòries del Suprem que li van impedir anar a la sessió de constitució del Parlament.

En esgotar les vies judicials a l’Estat, ara el líder d’ERC recorre en última instància contra aquesta decisió davant del TEDH en considerar que s’han vulnerat els seus drets fonamentals. Per ara, des d’ERC no detallen quins drets exactament es reivindiquen, però presumiblement estaran relacionats amb el dret a la participació política.

Per la seva banda, Jordi Sànchez també ha impugnat davant d’Estrasburg que no pogués exercir de diputat al Parlament, mentre que Jordi Turull ha recorregut contra l’aval del Constitucional a la seva presó preventiva.

El Tribunal Constitucional va declarar al març que la presó preventiva de Turull estava justificada per l’existència d’indicis raonables basats en uns fets presumptament constitutius de delictes greus. També es va pronunciar en el mateix sentit en el cas de Josep Rull, però l’exconseller de Territori no ha anat a Estrasburg perquè ja va apel·lar davant del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.

Es considera que aquest òrgan és una instància similar al TEDH i, per això, Estrasburg no admet recursos que ja hagi resolt el Grup de Treball de l’ONU. La justícia espanyola encara no ha complert el seu dictamen, que reclamava l’alliberament dels presos.

Pròxims passos

Ara el TEDH haurà de decidir en els pròxims mesos si accepta o no a tràmit els recursos dels tres líders independentistes condemnats pel cas de l’1-O. De fet, fonts del tribunal recorden que les peticions encara estan en “un estadi preliminar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA