Política

Història

El rellotge de la memòria

Justícia entrega als familiars de l’exalcalde de Sils Baldiri Soler els objectes confiscats pels nazis

En faran donació al Mume

Cada any, Baldiri Soler Artau (Cassà de la Selva, 1901 - Perpinyà, 1981) participava en la commemoració del final de la Segona Guerra Mundial. “Per al meu avi el record era molt important i ens deia que havíem de guardar la memòria d’aquells temps terribles, de la barbaritat dels homes contra altres homes. Per això, i perquè li hauria agradat, volem que aquest rellotge serveixi de memòria”, explica una de les netes, Geneviève Picart, en relació amb el rellotge i la cadena d’or confiscats pels nazis quan l’avi va entrar al camp de concentració de Neuengamme, el 24 de maig del 1944, i que la consellera de Justícia, Ester Capella, els entregarà aquest matí en un acte al Museu Memorial de l’Exili (Mume) , a la Jonquera.

La família d’aquest treballador ferroviari, afiliat al PSUC, destinat el 1938 a Sils, on seria cap d’estació i alcalde fins al gener del 1939, i que ja a l’exili es va negar a inscriure’s al consolat espanyol, franquista, al·legant la coherència de la seva trajectòria personal, farà donació del rellotge i de la cadena d’or al Mume perquè formin part de la seva col·lecció permanent amb l’objectiu de no oblidar. A l’esfera del rellotge s’hi pot llegir “Massot Gerona”. Internat a Argelers i Agde, a Baldiri Soler Artau la Gestapo el va detenir per col·laboració amb la resistència. Amb el número de presoner 30.204, la seva neta Geneviève Picart recordava que parlava poc de la història al camp: “S’ho quedava per dins”. Relata una anècdota de joventut, i és que, havent conegut uns alemanys a la platja, els volia convidar a casa, però l’avi li va etzibar un “mai entrarà cap alemany a casa”. “Llavors no ho entenia, ara sí”, remarca. La neta explica que per a l’avi el retorn “era molt dolorós”. A principis del 1975 va obtenir la nacionalitat francesa. Va morir a l’hospital de Perpinyà i està enterrat al Voló.

Fins al 14 de febrer es pot veure al Mume l’exposició Stolen Memory sobre objectes i pertinences de persones deportades. Al setembre, el museu va fer una crida a les xarxes per localitzar els familiars de Baldiri Soler Artau. Alfons Quera, del Mume, remarca la tasca feta per l’historiador Joan Pons i l’arxivera de Cassà, Dolors Grau, per localitzar les netes, Geneviève i Anne Marie Picart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona