Política

Els EUA investiguen una trama de suborns a canvi d’indults presidencials

Uns lobbistes haurien ofert diners perquè Trump els condonés penes per delictes federals

El mandatari estudia perdonar preventivament tres fills seus

Feia temps que als Estats Units no es parlava de quid pro quo i suborns relacionats amb el president Donald Trump, però ara, a les acaballes del mandat trumpista, torna amb força per aprofitar les últimes escletxes de poder que queden a l’actual Casa Blanca.

Una sèrie de documents judicials van revelar que el Departament de Justícia està investigant si intermediaris i lobbistes que representen condemnats per delictes federals estarien proposant suborns a funcionaris de la Casa Blanca, que es canalitzarien a través de donacions polítiques, a canvi d’aconseguir un indult presidencial. La investigació està en marxa des de l’agost, i involucraria com a mínim dues persones.

No hi ha proves que el president conegués la trama ni que hi estigui involucrat. Els documents estan altament censurats com a mesura de protecció d’informació judicial i no deixen clar els noms dels participants de la trama –ni condemnats ni lobbistes ni funcionaris federals–, però sí que deixen entreveure que els lobbistes creuen que l’administració Trump és prou corrupta i té els mecanismes necessaris per acceptar suborns d’aquesta magnitud.

Trump, en una piulada a Twitter, va qualificar l’assumpte de les investigacions sobre els “perdons” presidencials de “notícies falses”.

No obstant això, els rumors sobre una acceleració de futurs indults dominen part del debat en els últims cinquanta dies de presidència de Trump. Els darrers “perdons presidencials” emesos, com ara els del seu amic íntim i mentor Roger Stone, sentenciat per set delictes d’obstrucció de justícia, o, fa només uns dies, de Michael Flynn, qui va ser el seu primer assessor en seguretat nacional i que va confessar haver mentit a l’FBI sobre els seus contactes amb agents russos, fan pensar que la maquinària trumpista s’estaria preparant per a una tirallonga de “perdons presidencials preventius” per evitar que el cercle més proper al mandatari pugui ser acusat de cap delicte federal comès durant els últims anys.

Segons el New York Times, s’estaria parlant d’indultar tres dels fills de Trump (Donald, Eric i Ivanka), així com l’exalcalde de Nova York i advocat Rudy Giuliani, que encapçala l’esperpèntica estratègia per intentar capgirar els resultats electorals a força d’estendre teories de la conspiració. Fins i tot entra a les travesses que Trump, en un moviment sense precedents defensat per figures televisives prominents de canals conservadors, s’autoindultés per evitar ser perseguit i jutjat. Si finalment ho fes, l’indult només el protegiria de delictes federals, i no serviria per evitar investigacions estatals o locals, com ara les que Trump afronta a Nova York per frau fiscal i que l’esperen un cop abandoni la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona