Política

Escòcia demana lloc a Europa

Sturgeon espera que, després del ‘Brexit’, els escocesos puguin tornar a la Unió Europea com a estat membre independent

Evita confirmar si el segon referèndum sobiranista se celebrarà l’any vinent

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va enviar ahir un clar missatge a Brussel·les afirmant que Escòcia “vol tornar” a la Unió Europea (UE) i que espera “fer-ho aviat, com un estat membre independent”. Ho va dir en el discurs de clausura de la conferència virtual del Partit Nacional Escocès (SNP), que s’ha celebrat a Glasgow els últims tres dies.

“En el termini de només un mes, Escòcia es veurà obligada, contra la nostra voluntat, a tenir una relació molt més llunyana amb els nostres amics de tota la Unió Europea”, va dir Sturgeon amb referència al Brexit. “Però, abans que marxem, vull enviar aquest missatge als nostres amics i veïns europeus: vosaltres sou i sempre sereu part del que som nosaltres.” I va implorar a tots els ciutadans europeus que viuen al seu territori que s’hi quedin, que hi són benvinguts.

Va ser el referèndum del Brexit el que va canviar la situació a Escòcia després que els nacionalistes perdessin el referèndum sobre la independència del 2014. Dos anys més tard, el Regne Unit votava a favor de la sortida de la UE i Escòcia, en contra. Sturgeon considera que el Brexit és una mena de nacionalisme anglès. Des de llavors, el suport a la independència, que va ser del 45% el 2014, no ha parat de créixer. Ara és del 58%. El principal factor és el Brexit de Johnson. Sturgeon es va comprometre ahir a incloure el referèndum sobre la independència en el punt número u del seu programa en les eleccions escoceses del 6 de maig. Va demanar als escocesos que el dia de les eleccions valorin la gestió que ha fet l’SNP des que va arribar al poder i si volen “que continuï creant un futur millor”. Serà un vot de facto, hi afegia, sobre el dret a tornar a votar si volen sortir del Regne Unit.

Seran, per tant, unes eleccions plebiscitàries. L’SNP és el gran favorit, amb el 54% de la intenció de vot, per sobre de conservadors (19%) i laboristes (18%). Boris Johnson, per la seva banda, s’oposa i s’oposarà a permetre la consulta. “En les eleccions buscaré la vostra autoritat, no l’autoritat de ningú més, per poder fer un referèndum legal sobre la independència durant el començament del proper mandat”, va dir Sturgeon.

L’ombra de la pandèmia

En les entrevistes prèvies, la líder escocesa no va voler prometre que la consulta es faria aquest any, perquè la situació en aquests moments està molt condicionada per l’evolució de la pandèmia.

Per Sturgeon, la pregunta clau el 6 de maig davant les urnes serà: “Qui té una millor posició per liderar la recuperació de la Covid-19 a Escòcia i reconstruir el futur: un govern a Westminster [Londres] que nosaltres no votem o un govern independent escollit pels escocesos, sigui del partit que sigui?” En la conferència, s’ha aprovat una moció que compromet el partit a no acceptar el vet de Londres a un nou referèndum si guanyen les eleccions de maig. No queda clara la ruta a seguir quan Londres hi digui que no. En tot cas, Sturgeon creu que ara mateix és el millor moment per a la independència: “La independència pot ser la força unificadora dels escocesos per a la reconstrucció post-Covid.” Des de Londres, se li ha criticat que estigui més pendent de separar-se del Regne Unit que de gestionar el dia a dia dels escocesos i la crisi sanitària. Ahir va tornar a deixar clar que la seva prioritat és la pandèmia. “Els últims nou mesos han estat els més durs de la meva vida”, va declarar. Va recordar totes les víctimes del coronavirus i va voler enviar un missatge d’optimisme, donant a entendre que es comença a veure el final del túnel.

Ahir va prometre una paga extra de 5.500 euros a tot el personal del Servei Nacional de Salut, que ha estat en primera línia en el combat contra la Covid-19, i va demanar a Londres que no els carregui d’impostos. També va anunciar una partida de 2.700 milions d’euros per ajudar els negocis del territori. I va criticar la gestió que ha fet Johnson de la pandèmia: “Dubto que hi hagi gaire gent a Escòcia que vulgui que [Johnson] s’encarregui de donar resposta a la pandèmia”, va afirmar. La popularitat del premier britànic ha caigut al nivell més baix en els últims mesos, mentre que la de Sturgeon ha pujat.

LES FRASES

Vosaltres [Unió Europea] sou i sempre sereu part del que som nosaltres
En els comicis [al maig] buscaré la vostra autoritat, la de ningú més, per fer un referèndum legal
Nicola Sturgeon
primera MINISTRA D’ESCÒCIA

Un informe que preocupa a Londres

Daniel Postico

Boris Johnson, primer ministre conservador britànic, es mostra ferm amb Escòcia, però dins del partit hi ha preocupació. Segons Bloomsberg News, un informe secret elaborat per al govern per Hanbury Strategy, una consultoria d’estratègia política vinculada als tories i al Brexit, avisa del perill de l’auge independentista. Diu que, “si l’SNP aprofita aquest impuls, podria desfermar una crisi constitucional en tota regla o un segon referèndum d’independència”. Hanbury recomana a Johnson un canvi d’estratègia. Diu que continuar oposant-se al segon referèndum és “contraproduent” i suggereix buscar una nova relació amb Edimburg. Li proposa que cedeixi més competències, per exemple, aquelles relacionades amb el Brexit, com ara la immigració. I fins i tot que prepari un nou pla constitucional per implementar en cas de victòria de l’SNP al maig, un pla que puguin ratificar en referèndum i permeti neutralitzar la consulta independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona