Política

La justícia grega imposa tretze anys de presó a la cúpula d’Alba Daurada

El Tribunal d’Apel·lacions segueix les directrius de la fiscalia i opta per unes penes altes

L’ingrés immediat al penal, pendent de la decisió dels magistrats

Una setmana després de la sentència històrica que va dictaminar que el partit neonazi grec Alba Daurada és una organització criminal, el Tribunal d’Apel·lacions d’Atenes va dictar ahir penes de tretze anys de presó per a la majoria de la cúpula, només dos anys per sota del màxim, en sintonia amb el que recomanava la fiscalia.

El líder de la formació, Nikos Michaloliakos, i cinc dirigents més van rebre una pena de tretze anys de presó, mentre que Artemis Matheopulos va ser sentenciat amb deu anys. A més, cinc dels set dirigents, entre els quals Michaloliakos, tenen una pena afegida d’entre sis mesos i un any de presó per possessió d’armes.

El Tribunal va condemnar, a més, a cadena perpètua l’assassí del raper antifeixista Pavlos Fyssas, Giorgios Roupakias, el cas del qual va desencadenar el judici. A més, li va imposar deu anys per pertinença a una organització criminal. Els jutges van dictar penes d’entre cinc i set anys per als altres onze exdiputats condemnats, i per a la resta de 41 convictes, van oscil·lar entre diversos mesos i vuit anys.

Ara com ara no se sap si els condemnats ingressaran immediatament a la presó, perquè el tribunal ha de debatre les sol·licituds de la defensa de deixar en suspens l’execució de la pena mentre duri el recurs que els advocats tenen previst presentar immediatament. La policia va informar la setmana passada que té sota observació tots els convictes, i que està preparada per detenir-los quan rebi l’ordre del tribunal, la qual cosa podria passar en els pròxims dies en el cas que els jutges rebutgin deixar-los en llibertat fins que hagin esgotat tots els recursos.

El tribunal havia declarat la cúpula d’Alba Daurada culpable de formar i dirigir una organització criminal, en un judici històric que va durar cinc anys i mig. Els magistrats van considerar que els delictes comesos per membres del partit neonazi –assassinat, intent d’assassinat, agressió i possessió d’armes– no eren accions d’individus que actuaven per iniciativa pròpia, sinó planejats i ordenats per la direcció del partit.

El partit no es pot il·legalitzar

Malgrat que d’ara endavant Alba Daurada pot ser denominada banda criminal, la Constitució grega no permet il·legalitzar un partit. Els seus membres, a més, mantindran els drets civils i, en principi, podran presentar-se a les eleccions. Pel que fa a l’eurodiputat Iannis Lagos, que així que va ser condemnat la setmana passada va tornar a Brussel·les, ingressarà a la presó si el Parlament Europeu li aixeca la immunitat i decideix extradir-lo a Grècia. Lagos va fundar el partit Consciència Nacional Popular després de la desfeta electoral d’Alba Daurada el 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona