Política

Clima electoral als Estats Units

Trump es manté en la línia negacionista del canvi climàtic tot i que els EUA viuen més desastres naturals que mai

Biden abraça tesis ecologistes, però queda curt per als desitjos més progressistes

Califòrnia està resignada a viure cada vegada més sota el perill de megaincendis com els que estan cremant des de fa dies, impunes i arrasant hectàrees de territori. Les imatges apocalíptiques de terra en flames són constants, de tal envergadura que el fum travessa tot el país fins a ennegrir els cels de Nova York i Washington. Al sud, s’hi amunteguen els ciclons i huracans que colpegen el golf de Mèxic, i provoquen alertes d’inundacions consecutives.

Els últims episodis de desastres naturals han posat el canvi climàtic de nou en boca de tothom, en una posició central en el debat polític. I en ple esprint final cap a les eleccions presidencials del novembre, en un tema cabdal de les campanyes.

En l’última enquesta de la ràdio i televisió públiques dels EUA (NPR/PBS), de fa una setmana, el canvi climàtic és el tema més important per als votants demòcrates (22%), seguit del coronavirus, el sistema sanitari, l’economia i el racisme; respostes que s’expliquen en gran manera per l’actual context de desenes d’incendis incontrolables a la costa oest i l’arribada de ciclons i huracans al sud del país.

Per als republicans, en canvi, el canvi climàtic no apareix ni entre les cinc primeres preocupacions dels ciutadans.

Les respostes casen perfectament amb el perfil dels dos candidats. Trump, la setmana passada, va renovar el seu negacionisme climàtic, en assegurar que en algun moment les temperatures tornaran a baixar de manera natural, un fet que els científics “no saben” que està passant.

“Estic d’acord que el clima canvia, però va i torna”, va dir el 2018, tot deixant clar que mai “sacrificaria” l’economia de país per protegir la natura o abaixar la temperatura. Trump no s’ha mogut ni un mil·límetre d’aquesta confrontació contra els mediambientalistes: no ha perdut l’ànima del candidat del 2016 que prometia recuperar el sector dels combustibles fòssils i que extrauria “carbó net”, oxímoron que, d’altra banda, no ha complert.

El que sí que li ha funcionat és la revocació de desenes de mesures mediambientals. Si alguna cosa ha tingut Trump entre cella i cella durant els primers anys de mandat ha estat destrossar el llegat del seu predecessor, Barack Obama, i gran part té a veure amb mesures contra el canvi climàtic.

Segons una anàlisi del Rhodium Group, les decisions de Trump suposaran l’emissió d’1,8 gigatones de diòxid de carboni equivalent a l’atmosfera en els pròxims quinze anys: més de les emissions anuals conjuntes d’Alemanya, el Regne Unit i el Canadà.

A banda de l’eliminació de regulacions i proteccions ambientals o l’autorització d’oleoductes, la decisió estel·lar va ser la retirada dels Estats Units dels Acords pel Clima de París, únic país al món a sortir-ne. Oficialment, el dia que el país ja no formarà part del pacte serà el 4 de novembre del 2020, just l’endemà de les eleccions. No hi ha manera possible de deslligar els comicis presidencials del canvi climàtic.

Biden, en aquest terreny, no es guarda munició. Ha titllat Trump de “piròman climàtic” sense embuts, i ha abraçat la qüestió climàtica, en consonància amb el vessant progressista del partit i els votants més joves, que exigeixen canvis i respostes en la catàstrofe climàtica.

La promesa de Biden

Per a molts, l’aproximació del demòcrata al tema climàtic es queda curta, tot i que ha promès tornar a l’Acord de París, zero emissions per al 2050 i la fi dels subsidis als combustibles fòssils. No és, però, una convicció tan radical com molts esperaven o desitjarien. A banda de sortir al pas dels qui asseguraven que estava en contra del fracking en afirmar que no és cert –només està en contra de noves perforacions, però no el molesta que continuïn les que ja estan operatives–, el pla de Biden, de més de 1.700 milions de dòlars per a la “revolució d’energia neta i justícia mediambiental” de la pròxima dècada, queda molt enrere respecte de la proposta de les posicions més progressistes en el tema, com l’impuls d’un New Green Deal amb el qual el corrent de l’esquerra del partit el que busca és una revolució verda real.

LES XIFRES

22
per cent
de votants demòcrates que tenen com a principal preocupació el canvi climàtic, el tema més important
1.700
milions
de dòlars és el pressupost del pla de “revolució d’energia neta i justícia mediambiental” de Joe Biden

El president, contra la ciència

El menysteniment de Trump de la comunitat científica no és només en la qüestió climàtica, sinó en qualsevol temàtica. El president dels EUA, en la seva grandiloqüència sobre l’excel·lència del seu cervell, va dir fa un parell d’anys que té un “instint natural” per a la ciència i demostra molt sovint que confia més en les seves creences que en l’opinió dels experts. S’ha demostrat sobradament en la gestió del coronavirus, en què Trump ha proposat en més d’una ocasió tractaments i mesures que ràpidament havien de ser corregides pels experts de la mateixa administració, fet que va provocar picabaralles dialèctiques i menyspreu a la comunitat científica que no s’alineava amb les seves teories al rèdit polític o electoral de la Casa Blanca. L’assumpte és tan flagrant que els demòcrates han incorporat en les promeses electorals que, en cas de guanyar poder, faran cas del que diguin els científics i professionals mèdics abans de prendre cap decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona