Política

Sense censura a Bèlgica

S’inaugura a Brussel·les amb motiu de la Diada l’exposició dels presos censurada el 2018 a la fira Arco

El president a l’exili diu que no es pot negociar amb un “estat opressor” que vol “doblegar-nos”

Serret defensa una llei d’amnistia per posar fi “políticament” a la presó i l’exili

Aterra sense censura a Bèlgica la polèmica exposició dels presos vetada per la fira Arco de Madrid. “És aquesta noció de llibertat la que explica les diferències amb altres democràcies europees que no tenen secretaris generals, presidents de partits o d’entitats a la presó”, va dir ahir el president a l’exili Carles Puigdemont en la inauguració organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana a Brussel·les. Va ser el tret de sortida als actes de celebració de la Diada a la capital belga, on els presos i exiliats estaran ben presents, però també l’actualitat política del país, especialment les converses del govern amb l’executiu espanyol i les pròximes eleccions catalanes.

Pocs dies després que ERC pactés amb el president espanyol, Pedro Sánchez, reprendre les reunions de la taula de diàleg sobre Catalunya, el líder de Junts per Catalunya va expressar les seves reticències a allargar la mà mentre els presos continuen a la presó i ells a l’exili. Acabat de divorciar del PDeCAT, el gironí insisteix en l’estratègia de la confrontació i s’oposa a negociar amb Madrid en les condicions actuals.

“No es pot transaccionar amb un estat opressor”, va avisar ahir l’eurodiputat, que farà gairebé quatre anys que va marxar a Bèlgica per la causa contra l’1-O. Amb líders independentistes empresonats i d’altres vivint a l’estranger per no acabar engarjolats, Puigdemont reivindica l’enfrontament directe amb l’Estat espanyol: “A l’opressor se l’ha de derrotar.”

Un embat que serà “difícil, llarg i incert”, segons ell, però que veu “possible” i necessari veient la “repressió” que viu el moviment independentista català. “No pararem fins a poder doblegar un estat que no té cap altre interès que doblegar-nos”, es va comprometre el líder de JxCat. Confia no trigar “gaires anys” a aconseguir-ho, però assegura que ara mateix “és l’únic camí viable” per assolir la independència.

Més pactista es va mostrar la delegada del govern a Brussel·les, Meritxell Serret. L’exconsellera d’ERC veu una bona “solució política” impulsar una llei d’amnistia per sortir de la situació en què es troba l’independentisme. “Ha de ser la que políticament posi fi a la presó i l’exili”, va defensar. Així, Serret va celebrar la recent proposta d’un grup de juristes, catedràtics de dret constitucional i politòlegs anomenat Amnistia i Llibertat per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat. En paral·lel, la delegada davant la UE va fer una crida a unir forces entre els independentistes i “demòcrates” per combatre la “repressió”. “Al final ens toca a tots”, va avisar.

L’exconseller Lluís Puig i el raper Valtònyc també van intervenir en l’acte de l’ANC per inaugurar l’exposició de Santiago Sierra Presos polítics a l’Espanya contemporània, que va ser censurada a Arco el 2018. Les fotografies dels presos es podran veure del 6 al 30 de setembre a la sala Espace Ninove Centre Multiculturel de Molenbeek. “Aquesta exposició ens interpel·la sobre la persistència de la tradició espanyola d’empresonar dissidents”, va afirmar Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona