Política

La Canonja vota per primer cop en unes eleccions des que s'ha segregat de Tarragona

Un total de 14 municipis de la demarcació han convocat el referèndum, en què poden votar 29.945 persones

Prop de 30.000 persones majors de 16 anys estan cridades a les urnes per donar el seu vot a favor o bé en contra de la independència de Catalunya. La d'avui és la quarta onada de consultes sobiranistes, però no és la més prolífica. La del passat 25 d'abril va ser la que més poder de convocatòria va tenir: 210.744 ciutadans d'una trentena de municipis del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre van tenir l'oportunitat de dir la seva sobre el futur del país, però en la jornada d'avui només 14 municipis del territori estan convocats al referèndum, unes xifres d'altra banda similars a les primeres onades, on es van engegar iniciatives sobiranistes a 6 municipis el 13 de desembre i a 11 més, el 28 de febrer.

Avui, la comarca que més s'ha mogut per organitzar la consulta és el Priorat, ja que es farà a quatre municipis, incloent-hi la capital, Falset. On l'organització de consultes ha anat a la deriva és al Baix Camp, on només se celebra a Duesaigües i Mont-roig del Camp, però es justifica perquè la comarca ha sigut altament participativa en els anteriors referèndums, en què han participat 17 municipis. On no acaba d'emprendre el vol la convocatòria és a l'Alt Camp, que en aquesta ocasió hi té representació amb els municipis d'Alcover, Mont-ral i Nulles però que es va estrenar el 25 d'abril només amb la participació dels municipis de Valls –la capital– i el Pla de Santa Maria. Pel que fa la Conca de Barberà i al Baix Penedès, tenen participacions discretes tot i que a les capitals de totes dues comarques ja s'han celebrat els referèndums. A la Canonja s'estrenen. Els veïns i veïnes d'aquest municipi podran votar per primera vegada en unes eleccions –tot i que no siguin vinculants– des que el que fins ara havia estat un barri de Tarragona se n'hagi segregat. Un total de 4.219 persones podran donar el seu vot favorable o no a la independència de Catalunya. La Canonja és l'únic municipi del Tarragonès on aquest cop s'impulsa una consulta sobiranista.

ELS MUNICIPIS

Alt Camp
Alcover
Mont-ral
Nulles
Baix Camp
Duesaigües
Mont-roig del Camp
Baix Penedès
Masllorenç
Santa Oliva
Conca de Barberà
Sarral
Priorat
Falset
La Morera de Montsant
Ulldemolins
Ribera d'Ebre
Móra la Nova
Garcia
Tarragonès
La Canonja

A l'Ebre, no s'activen

el punt

On les iniciatives per organitzar una consulta sobiranista no acaben d'arrancar és a les Terres de l'Ebre. Es va estrenar Xerta en la segona onada, la del 28 de febrer, i en la tercera s'hi van afegir Alcanar i Ulldecona. En aquesta ocasió, són dos els municipis que les han impulsat, i tots a la comarca de la Ribera d'Ebre: Móra la Nova, i Garcia, que conviden a participar en les votacions un total de 3.224 persones. Els ciutadans que tenen dret a dipositar la papereta no sumen els que van tenir l'oportunitat de fer-ho en l'anterior convocatòria, el 25 d'abril, a Alcanar i Ulldecona, on podien decidir 15.231 persones. Aquest cop, les Terres de l'Ebre ha perdut l'oportunitat de fer una convocatòria massiva, perquè, a més, el municipi de Ginestar –que suposava guanyar 940 possibles vots– es va desdir a última hora de convocar la consulta. El fet que aquest territori no es decideixi a organitzar un referèndum per la independència de Catalunya desequilibra el mapa de municipis que sí que els convoquen al Camp.

47 municipis ja l'han fet

el punt

Des que es va convocar la primera onada del 13 de desembre passat, ja són 47 els municipis del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre que han organitzat una consulta sobiranista per decidir el futur de Catalunya. Primer van ser Almoster, Maspujols, Montbrió del Camp, Constantí, les Piles i l'Arboç els que van fer-ho. A la segona onada, el 28 de febrer, s'hi van afegir Alforja, l'Aleixar, Riudecanyes, Vilaplana, la Torre de Fontaubella, Barberà de la Conca, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Llorenç del Penedès i el Vendrell i Xerta. En la tercera, van ser Reus, l'Arbolí, Botarell, Cambrils, Castellvell del Camp, Colldejou, les Borges del Camp, l'Argentera, la Selva del Camp, Riudoms, Capçanes, Cornudella de Montsant, els Guiamets, Poboleda, Porrera, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Altafulla, el Morell, la Secuita, Torredembarra, Vila-seca, Blancafort, Santa Coloma de Queralt, Vimbodí i Poblet, Valls, el pla de Santa Maria, Bonastre, Alcanar i Ulldecona.

Vermut per les consultes amb concert

el punt

Tarragona Decideix organitza avui a les 12, a la plaça dels Sedassos, un concert vermut per donar suport a les consultes sobre la independència. A l'acte se serviran cerveses de la marca local Rosita, que dóna el lema de l'acte, Brindem amb Rosita per la democràcia. A més del vermut popular, els grallers Els Decidits de Tarragona amenitzaran la jornada amb un concert. Els refrescos i el menjar que se serviran, a preus populars, serviran perquè la plataforma recapti fons per portar a terme la consulta a la ciutat. La mateixa Tarragona Decideix anima els ciutadans a participar en la consulta de la Canonja, així com a la resta de municipis on s'organitzen a Catalunya. La intenció de la plataforma, com la de totes les consultes, és que avui sigui una festa de la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs