Política

Els independentistes, Bildu, PNB, Més País, Podem, BNG i Compromís reclamen una comissió per investigar l’espionatge

L’objectiu és conèixer la “implicació” de les institucions de l’Estat en la intromissió als telèfons mòbils de diversos líders independentistes

Els grups parlamentaris de JxCat, ERC, la CUP, EH Bildu, PNB, Més País, Unides Podem, BNG i Compromís han demanat al Congrés que creï una comissió per investigar l’espionatge i la “intromissió a la privacitat i la intimitat de líders polítics, institucions i persones individuals per part de les estructures públiques de l’Estat”.

Les formacions han presentat la proposta a la cambra baixa arran de les informacions publicades per diversos mitjans relacionades amb l’espionatge a líders polítics catalans a través dels seus telèfons mòbils. Entre els possibles afectats hi ha el president del Parlament, Roger Torrent; l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, i el membre de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Domingo.

A la petició, els partits asseguren que, tot i que els poders públics han negat qualsevol vinculació amb els fets, “és sabut que les forces i cossos de seguretat de l’Estat i el CNI utilitzaven el programari per a la intromissió en terminals mòbils i dispositius electrònics”.

En concret, remarquen que “degut a una filtració interna de més de més de 400 correus, es va fer públic que el govern espanyol era client –almenys fins l’any 2015- de la competidora italiana d’NSO, Hacking Team”.

Aquesta informació, afegeixen, se suma a un “llarg i obscur historial” de presumptes intromissions il·legals de diferents personalitats –privades i públiques- i governs per part d’organismes oficials i les forces de seguretat.

La proposta preveu que la comissió estigui integrada per tres representants de cada grup parlamentari de més de 100 diputats, dos representants de cada grup amb un número superior a 8 i inferior a 100 i un representant de cada un dels grups restants.

L’objectiu és conèixer “al detall” la implicació de les institucions de l’estat en les presumptes investigacions i “intromissions il·legals” així com la “responsabilitat i el mal ús de les estructures tècniques dels departaments de Defensa, Interior, Exteriors, Justícia i anteriors vicepresidències i la vinculació d’aquestes estructures amb l’espionatge”.

També volen conèixer les activitats realitzades per les administracions públiques, els contractes i costos per al desenvolupament i compra del programari utilitzat i altres eines utilitzades, i “aclarir els vincles entre l’actuació de les clavegueres de l’Estat i la seva dimensió mediàtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona