Política

Represa amb competències

Catalunya recupera el control de la gestió de la pandèmia i posa fi a franges i fases de desconfinament

La circulació torna a ser lliure arreu del país i es manté la mascareta obligatòria a menys d’1,5 metres

Vist i no vist. Per a Barcelona i Lleida, la fase 3 va durar les vint-i-quatre hores d’ahir –la resta del país ja hi era–. Des d’aquesta mitjanit passada Catalunya agafa les regnes i torna a exercir les competències requisades durant l’estat d’alarma, encara que oficialment acabi demà passat. S’abandonaven així les fases i s’entrava en l’“etapa de represa”, que és la terminologia que utilitza la Generalitat per evitar el concepte monclovita de “nova normalitat”.

El president, Quim Torra, va signar ahir el decret que regula l’escenari postemergència en el marc del Procicat, amb un ull pendent d’un eventual rebrot. S’han acabat, doncs, les restriccions de mobilitat a tot Catalunya (s’esperen cues el cap de setmana per anar i tornar de segones residències). La voluntat de l’executiu és clarificar les prohibicions, les obligacions i les recomanacions després de les anades i vingudes i canvis de criteri que han marcat el desconfinament.

Així, pel que fa a la capacitat dels locals, hi haurà un període d’adaptació fins al 25 de juny. En aquest temps, la capacitat “dels espais tancats serà del 50%, mentre que als espais oberts serà del 75%”, va aclarir la consellera de Salut, Alba Vergés. Més enllà d’aquesta data, “caldrà garantir l’equivalent de la distància física interpersonal de seguretat en superfície de 2,5 metres quadrats per persona”. Això dona aire a teatres, cinemes i festivals d’estiu, que, si porten un registre d’assistents, preassignen localitats i regulen la circulació per evitar aglomeracions, poden arribar a un màxim de 3.000 persones en espais oberts i 2.000 en tancats. A més, tampoc no es limitarà a un màxim de vint persones la celebració de la revetlla de Sant Joan.

Com a romanent del confinament queda la recomanació de continuar amb la higiene de mans freqüent i l’ús obligatori de la mascareta a partir dels sis anys en espais tancats i a l’aire lliure si no es pot respectar una distància de seguretat d’1,5 metres, el principal criteri que es mantindrà per tot portar i com a alternativa a quotes d’ocupació difícils de calcular i d’implementar. En l’etapa de represa tampoc no hi haurà les desdibuixades franges horàries.

El president Torra va lamentar que “un altre estat d’alarma hauria estat possible”, amb més diàleg amb el govern espanyol. “Ningú no es va posar en contacte amb nosaltres per fer-nos saber que l’endemà s’aprovaria un decret que centralitzava competències”, va recordar, en una compareixença davant la premsa. “Ara que arriben el període de vacances i les festes de Sant Joan, hem de ser més prudents que mai perquè un excés o imprudència no ens obligui a tornar enrere”, va advertir. “No em tremolarà la mà per prendre les decisions que siguin necessàries per vetllar per la salut dels ciutadans”, va avisar.

En qualsevol cas, el govern s’encomana a la responsabilitat individual per afrontar la nova etapa. Si hi hagués un rebrot, Vergés manté que la resposta no ha de ser per força “un confinament”.

D’altra banda, també es posa fi al tancament dels parcs infantils, però s’hi ha de tenir en compte el criteri suprem de la distància, segons va recordar la consellera Vergés. “Tenim una bona notícia per als nens i nenes de Barcelona: per fi tenim permís per obrir els parcs infantils i a partir de demà [avui] s’hi podrà jugar!”, va piular l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Catalunya entra en la nova normalitat quan encara queden 75 persones ingressades per Covid-19 a les UCI.

LES FRASES

Volem guanyar en claredat, amb criteris molt més fàcils d’entendre
Quim Torra
President de la Generalitat
Aquesta represa serà molt més senzilla i entenedora sense tantes regulacions ni prohibicions
Alba Vergés
Consellera de Salut

Tres controls abans d’agafar l’avió

Si l’11-S va comportar escorcolls més intensos als aeroports, el coronavirus farà que s’imposin fins a tres controls abans d’agafar un avió i un a la sortida. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avançar ahir que s’efectuaran tres controls “primaris” en instal·lacions aeroportuàries i un de secundari, a posteriori. Durant la seva intervenció en la comissió de Reconstrucció del Congrés, Illa va confirmar que es faran proves PCR als contactes estrets de casos positius, però va descartar fer-ne d’“indiscriminades”. També va detallar que des que va començar la pandèmia s’han dut a terme més de 3 milions de proves diagnòstiques. Segons el ministre, cal “dimensionar” i “reforçar” el nombre de professionals mèdics. Illa va remarcar que la contractació que s’ha fet des de les autonomies per fer front al coronavirus no pot ser “puntual” i que cal invertir en sanitat fins arribar al 7% del PIB espanyol el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona