Política

Homenatges pels 80 anys de l’execució de Companys

El Memorial Democràtic prepara tres actes a l’octubre i dues exposicions

El Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica preparen tres homenatges a l’octubre per commemorar el vuitantè aniversari de l’assassinat del president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat el 15 d’octubre de 1940. A més d’un acte solemne al Palau de la Generalitat, que coincidiria amb la data de l’assassinat, es preveu un altre record al Centre d’Interpretació Lluís Companys de Tornabous (Urgell) i el tradicional acte al Fossar de la Pedrera de Montjuïc amb la col·laboració de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. Els actes, però, es faran quan i com ho permetrà l’emergència sanitària derivada del coronavirus.

El Memorial preveu acollir també dues exposicions: 1936. Els primers exilis de la Guerra Civil i Cultures polítiques: els projectes republicans a Catalunya. En el primer cas, la mostra presentarà els exilis que es van produir durant els primers mesos de guerra, un èxode considerat poc conegut. L’exposició, a cura de l’historiador Rubèn Doll, destacarà l’actuació de la Generalitat republicana a l’hora de salvar vides de persones perseguides. El paper jugat per Companys l’estiu de 1936 serà una de les qüestions que es tractaran amb més profunditat. S’establirà una comparativa entre la seva trajectòria, la del militar i jurista Enric de Querol i la de l’espia franquista Pedro Urraca. “El mateix Companys va intervenir perquè De Querol no fos afusellat després de ser condemnat a mort per la seva participació en el cop d’estat del 19 de juliol de 1936”, recorda l’organització. L’any 1940 va ser fiscal en el judici sumari contra el president.

La segona exposició, comissariada per l’historiador Enric Pujol, explicarà com el republicanisme va ser un projecte polític que va adquirir importància durant el segle XIX en resposta als projectes liberals conservadors monàrquics. L’exposició aportarà una visió del Companys activista republicà fins a arribar a ocupar diversos càrrecs institucionals a les files republicanes.

Les dues exposicions es complementaran amb jornades, conferències, publicacions i altres activitats culturals fins el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona