Política

Allau de crítiques a Trump perquè congela els fons a l’OMS

El president dels EUA s’espolsa la culpa de la mala gestió de la pandèmia i en fa responsable l’opacitat de l’organisme

La Xina i Rússia critiquen un pas que “debilita” la lluita contra el virus

En plena crisi per una de les pandèmies més importants de l’últim segle, amb els EUA amb un terç dels més de dos milions de contagis per coronavirus i més de 25.000 morts, el president nord-americà, Donald Trump, va decidir congelar els fons de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Trump va justificar la decisió per “la greu mala gestió i l’ocultament de la difusió del coronavirus” d’un organisme que ha estat al punt de mira del president des de fa dies. Havia criticat que no havia estat dur amb la falta d’informació de Pequín, un fet que fa algunes setmanes no preocupava un Trump que lloava la transparència xinesa.

L’acció s’emmarca en l’aïllacionisme i la pèrdua de lideratge global intencional dels EUA de Trump, que sempre que han pogut han minimitzat la seva presència en organismes internacionals, estripant partides econòmiques i criticant-los quan no són favorables als interessos nord-americans.

La congelació dels fons, subjecte a l’avaluació de la gestió de la crisi per part de l’OMS, és molt probable que sigui permanent. La Casa Blanca veu pocs incentius per mantenir la col·laboració: l’any passat va aportar 400 milions de dòlars, i els pressupostos per al 2021 ja podrien incloure una estripada de més de la meitat dels fons.

A més, segueix un modus operandi tradicional de Trump: actuar quan més arraconat estava per la pressió sobre la nul·la acció del seu govern per aturar les conseqüències de la pandèmia, tot i estar sota avís de la gravetat del que podia passar. És una estratègia clàssica: buscar un boc expiatori per espolsar-se les culpes i fer-ho a gran escala, amb un moviment extrem que desviï l’atenció.

Només els assessors lleials li van donar suport incondicional, passejant-se per les televisions conservadores i acusant l’OMS d’haver “mentit” als EUA. La resta van ser crítiques i lamentacions, com les del director del Centre per al Control de Malalties (CDC), Robert Redfield, que es distanciava de Trump en dir que l’OMS sempre “ha estat i continua sent un soci molt important en salut pública”.

Mentre l’OMS agraïa la solidaritat dels qui li van donar suport davant l’acció unilateral nord-americana, tot escapant de la politització de l’assumpte i reafirmant que la prioritat és “salvar vides”, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va advertir que ara “no és el moment de reduir els recursos” de les organitzacions i organismes que estan lluitant contra el virus.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, va lamentar “profundament” una acció que “no té cap raó que la justifiqui”, especialment per “superar una crisi que no coneix fronteres”.

La Xina i Rússia van aprofitar una vegada més el buit deixat pels EUA en el lideratge mundial. Pequín va mostrar la seva “gran preocupació” per una decisió que “debilita” la resposta mundial a la pandèmia i com a resposta va injectar 20 milions de dòlars més a l’OMS. Moscou, més directe en la crítica, va qualificar de “molt alarmant” i “egoista” un moviment “totalment condemnable i censurable”.

Lamentem una acció que no té cap raó que la justifiqui
Josep Borrell
Cap de la diplomàcia de la ue
Ara no és el moment de reduir els recursos dels qui lluiten contra el virus
António Guterres
secretari general de l’onu
La decisió [de Trump] és molt alarmant i egoista
govern de rússia

Aval al president en les legislatives de Corea del Sud

El partit del president sud-coreà Moon Jae-in va guanyar ahir unes eleccions legislatives amb una alta participació (66,2%), tot i el coronavirus. El resultat avala la gestió del govern en la pandèmia.

Suspensió del deute dels països pobres

El G20 va avalar ahir la suspensió temporal del servei de deute dels països més pobres fins a finals del 2020 per protegir vides i l’economia. La suspensió es farà des del maig fins a finals d’any.

Amazon tanca els magatzems de França

Amazon tancarà temporalment els seus sis magatzems a França després que un tribunal va prohibir que repartís articles no essencials. El tancament dels magatzems durarà fins al 20 d’abril.

El distanciament social pot durar fins al 2022

Un grup d’investigadors de la Universitat de Harvard ha alertat que el distanciament social es podria haver d’aplicar fins a l’any 2022 perquè no hi ha prou dades de com evolucionarà el coronavirus.

Dinamarca comença a reobrir les escoles

Dinamarca va començar ahir la reobertura esglaonada de guarderies i escoles arran del descens progressiu en el nombre de nous contagis i de defuncions. És el primer país de la UE que fa aquest pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles