Política

Trump estén les restriccions fins al 30 d’abril

El president es proposa no passar de 100.000 morts pel coronavirus

Nova York afronta una setmana crítica

Els models de projecció de víctimes i contagis per coronavirus als Estats Units han fet despertar-se una mica el president Donald Trump de la seva obsessió de “reobrir” el país com més aviat millor. Ja no parla de diumenge de Pasqua com la data per tornar a la normalitat i engegar de nou la maquinària econòmica; ans al contrari, les xifres presentades pels seus experts en salut l’han fet recular i adonar-se que la situació és greu, sense reconèixer, no obstant això, que les mesures per pal·liar-la van arribar tard i han estat ineficients.

Les pitjors anàlisis situaven que es podria arribar a 2,2 milions de morts als EUA. Les mesures de “distància social” aplicades fa un parell de setmanes van fer minvar els números, però continuen sent alarmants. Sense opció de tornar enrere en el temps, la Casa Blanca ha hagut d’assumir que podrien morir entre 100.000 i 200.000 persones per la Covid-19.

“Si ho podem mantenir, diguéssim, en 100.000, que és una xifra horrible [...], hauríem fet una molt bona feina”, va dir diumenge al vespre un Trump cofoi, en el moment que anunciava que les recomanacions de comportament social limitat s’ampliaven un mes més del previst, fins a finals d’abril.

Els experts en salut que encapçalen la batalla el van fer entrar en raó quan van presentar-li gràfics i tendències de casos i morts. Diumenge de Pasqua, la “data desitjada” que havia anunciat aleatòriament, serà justament el pic de la corba de morts al país. “I no hi ha res pitjor que declarar victòria abans de guanyar”, va resignar-se.

“No volem veure-ho, m’agradaria evitar-ho, però no em sorprendria si arribéssim als 100.000 morts”, confirmava ahir Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional de malalties infeccioses. La coordinadora de l’equip de resposta al coronavirus, Deborah Birx, hi va afegir que si es fa “tot gairebé a la perfecció”, la previsió és que podria arribar fins als 200.000.

Estudis d’universitats nord-americanes apunten que els morts serien uns 80.000, un fet que fa pensar que Trump ja podria estar preparant el terreny per cantar victòria si no s’arriba als 100.000 que diu que el deixarien satisfet.

Ahir va arribar a la ciutat de Nova York un vaixell hospital de l’exèrcit, que per primera vegada es movia pel riu Hudson des de l’11-S, que s’afegirà als hospitals de campanya temporals que hi ha per la ciutat, incloent-hi Central Park. L’estat, principal focus de la pandèmia als EUA, enceta la setmana que es preveu més crítica, quan la falta de material es farà encara més evident.

Per la seva banda, Johnson & Johnson va anunciar que els assajos de vacuna podrien començar al setembre i, en cas de tenir èxit, podria estar llesta a principis del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tensió a l’orient mitjà

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona