Política

La Xina ven el seu èxit enmig de xifres dubtoses

La Comissió Nacional de la Salut assegura que el nombre d’infectats “actius” baixa per sota dels 2.500 casos

Informacions no oficials situen en més de 40.000 els morts a Wuhan per Covid-19

La Comissió Nacional de Salut de la Xina va assegurar ahir que el nombre de contagiats de coronavirus “actius” al país asiàtic és de 2.396, una xifra que indicaria que, per primera vegada des de gener, baixa dels 2.500 casos. Fins a la mitjanit local, s’havien diagnosticat 31 nous casos, 30 dels quals, procedents de l’estranger –els anomenats casos “importats”–, cosa que representa una disminució de les infeccions per quart dia consecutiu. Quatre víctimes mortals van elevar la xifra de decessos a 3.304, amb un total de 81.470 infeccions, segons les xifres oficials. Tot i aquesta millora de xifres –coincident amb l’entrada en vigor del vet d’accés al país a estrangers i la reducció dràstica del nombre de vols internacionals–, el portaveu de la Comissió Nacional de Salut, Mi Feng, va advertir de la possibilitat d’una segona onada d’infeccions importades d’altres països. Malgrat aquestes dades optimistes –diumenge passat, Mi havia arribat a assegurar que la transmissió del virus ja estava “bloquejada”–, des de fa setmanes hi ha múltiples especulacions sobre si les dades que està facilitant la Xina del nombre de morts i infectats són fiables. L’emissora de ràdio nord-americana Radio Free Asia ha publicat una informació en què assegura que hi ha estimacions que situen la xifra de morts en més de 40.000 persones només a la capital d’Hubei, Wuhan, l’epicentre de la malaltia, contra les 2.543 de les xifres oficials.

Segons aquest mitjà, des de l’inici de la setmana passada, set grans funeràries de Wuhan han entregat les restes d’unes 500 persones a les seves famílies cada dia, cosa que suggereix que han mort moltes més persones de les que s’ha dit. Les dades que es consideren per fer les estimacions es basen, per una banda, en la capacitat de cremació de les funeràries i, per l’altra, en el nombre d’urnes funeràries que s’han entregat als familiars dels difunts: les xifres oscil·larien entre els 42.000 i els 46.800 morts.

Segons el mitjà financer Caixin, un proveïdor va fer entrega de 5.000 urnes a una de les funeràries en un sol dia, una xifra que duplica gairebé el nombre de morts proporcionat per les fonts oficials.

Una font propera a l’oficina provincial d’afers civils de Wuhan va afirmar que moltes persones havien mort a casa sense haver estat diagnosticades o tractades per la Covid-19.

Comprar silencis

Un altre testimoni citat pel mitjà nord-americà assegura que funcionaris de la ciutat han estat lliurant 3.000 iuans (uns 385 euros) per s “assignacions funeràries” a les famílies dels morts, a canvi del seu silenci.

“Hi ha hagut molts funerals en els últims dies, i les autoritats estan lliurant 3.000 iuans pel silenci de les famílies que obtenen les restes dels seus éssers estimats perquè descansin abans de Qing Ming”, va explicar el testimoni, en referència al tradicional festival de les tombes, que se celebra el 5 d’abril.

Un dels testimonis que cita Radio Free Asia assegura que ningú no es creu la xifra oficial de morts proporcionada pel govern de Pequín.

LES XIFRES

704.190
persones
han estat sotmeses a controls mèdics per detectar si han contret la Covid-19.
4
morts
s’han registrat a la Xina pel coronavirus durant les darreres 24 hores, segons dades oficials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona