Política

Els Estats Units acusen Maduro de narcoterrorisme

El govern nord-americà ofereix fins a 15 milions de dòlars per informació que dugui a la detenció del líder veneçolà

Vincula el president i catorze persones més a una trama de narcotràfic amb les FARC colombianes

El govern dels Estats Units va acusar ahir formalment el líder veneçolà, Nicolás Maduro, de narcoterrorisme i va oferir fins a 15 milions de dòlars (13,6 milions d’euros) per qualsevol informació que dugui a la seva detenció.

L’anunci es va fer en una conferència de premsa virtual, conseqüència de la situació extraordinària que viu el país per la crisi de la Covid-19, en què el fiscal general del país, William Barr, va relacionar Maduro i catorze membres més propers al seu lideratge amb la “participació directa de narcoterrorisme, corrupció, blanqueig de diners i tràfic de drogues”.

En el cas del líder veneçolà, l’acusació és de narcoterrorisme en una trama que el vincula a combatents encara en actiu de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), que s’aprofitarien de suborns i facilitats per utilitzar Veneçuela com un “oasi” per mantenir la seva “insurgència armada” i el tràfic de cocaïna cap a l’Amèrica Central i que, d’allà, faci el salt cap als Estats Units.

Segons els càlculs del Departament de Justícia nord-americà, des del 2016 han circulat a través de Veneçuela fins a 250 tones de cocaïna anuals, equivalents a 30 milions de “dosis letals”.

Fa temps que el govern de Donald Trump té la mirada posada en el govern de Caracas i no és la primera vegada que acusa formalment alts càrrecs veneçolans de corrupció o narcotràfic.

“Maduro està liderant una operació que s’ assemblant molt a un càrtel de drogues”, havia dit fa un parell de mesos el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo. Les autoritats judicials van vincular tota la cúpula veneçolana a l’anomenat Càrtel dels Sols, que lideraria la mà dreta de Maduro, Diosdado Cabello, també acusat de narcotràfic als EUA.

Apuntar directament al rang més alt del neochavisme és un pas totalment nou i extraordinari, que tensa encara més una relació binacional inexistent. En el cas hipotètic i ara per ara utòpic que Maduro fos detingut, extradit als Estats Units i dut davant un tribunal federal de Nova York (on s’ha introduït la imputació), s’enfrontaria a una pena d’entre quinze anys de presó i cadena perpètua. “Mentre la població de Veneçuela pateix, ells s’omplen les butxaques dels diners de les drogues i els beneficis de la seva corrupció. Això s’ha d’acabar”, va afirmar Barr.

Tot i que corria el rumor que els Estats Units aprofitarien això per incorporar Veneçuela a la llista de països patrocinadors del terrorisme, no va ser així. “Pas a pas”, va afirmar Barr.

LES FRASES

El règim de Veneçuela continua ple de crim i corrupció
Mentre la població pateix, ells s’omplen les butxaques
William Barr
fiscal general dels eua
Maduro lidera una cosa que sembla un càrtel de drogues
Mike Pompeo
secretari d’estat dels eua

El valor del vot veneçolà

La croada del govern nord-americà contra tot el que representa el president veneçolà, Nicolás Maduro, i els seus aliats no sembla tenir fi, i en part és per uns interessos electorals molt evidents. La comunitat veneçolana que resideix a Florida, especialment a la ciutat de Miami, és majoritàriament antichavista i està formada per dissidents del país bolivarià, i aprova i dona suport a totes les accions que suposen pressionar encara més el règim de Caracas. Tenir la benedicció d’aquests gairebé 200.000 votants pot ser essencial per guanyar-se el favor d’un estat que es preveu clau i que podria ser determinant en les eleccions presidencials nord-americanes del novembre vinent.

No és casualitat, per tant, que qui informés primer de les accions d’ahir contra Maduro fos el senador republicà Marco Rubio, representant de Florida i l’ideòleg de facto de la política sobre l’Amèrica Llatina del govern nord-americà. Ni que, a finals de gener, Veneçuela tingués un paper important en el discurs sobre l’estat de la unió que va fer el president Donald Trump, al qual va assistir, a la llotja de convidats, Juan Guaidó, opositor a Maduro que Washington considera i reconeix com a president legítim del país caribeny, un reconeixement al qual va seguir el d’altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona